Громадські обговорення з питань батьківського самоврядування загальноосвітніх навчальних закладів Дарницького району м. Києва

За ініціативи голови «Фонду підтримки муніципальних ініціатив» Сташука В. Ф. були проведені громадські обговорення з питань батьківського самоврядування загальноосвітніх навчальних закладів Дарницького району м. Києва.

В період з 2 по 24 жовтня проведено 20 зустрічей с громадськістю, в яких прийняли участь представники 33 середніх та спеціалізованих шкіл, а також  52 дошкільних навчальних закладів. 

Загальна кількість зареєстрованих учасників склала 2190 осіб. Серед них було обрано  117 делегатів на загально районну батьківську конференцію.

Загалом отримано 45 усних пропозицій, що були внесені в протоколи обговорень. Крім того, 130 анкет з письмовими пропозиціями було отримано Секретаріатом після обговорень.

Найбільш актуальні та поширені пропозиції:

  1. Проведення інформаційної роботи з батьками про створення юридичної особи батьківського комітету.
  2. Спрощення процесу надання батьківським комітетам статусу юридичних осіб
  3. Запобігання зменшення державного фінансування загальноосвітніх навчальних закладів, які утворюють фонди батьківських комітетів.
  4. Участь батьківських комітетів з дорадчим голосом у формувані районного бюджету управління освіти.
  5. Створення системи критеріїв оцінки керівників шкіл, які складаються з показників успішності випускників при складанні ЗНО, оцінки від батьківського комітету та інше.
  6. Реєстрація батьківських комітетів на рівні дошкільних освітніх закладів.
  7. Створити єдину громадську організацію або благодійний фонд «Батьківський комітет району» при районному управлінні освіти, яка буде мати окремі рахунки для кожного закладу, а також штатного співробітника в кожному закладі, який буде відповідальним за облік та використання коштів.
  8. Чітке нормування напрямків витрат коштів батьківського комітету.
  9. Звільнення від ПДВ товарів та послуг для функціонування школисплачених за рахунок фонду батьківського комітету.
  10. Чітке нормування механізму балансового обліку матеріально технічної бази, придбаної за кошти батьківських комітетів.
  11. Вносити благодійні внески до батьківських комітетів до податкової декларації з метою зменшення бази оподаткування.
  12. Напрацювати механізм публічного доступу батьків до інформації: щодо коштів, які виділяються з державного бюджету на конкретний навчальний заклад.
  13. Право батьківського комітету на контроль за державним фінансуванням освітніх закладів.
  14. Право батьківського комітету звертатися до органів місцевого самоврядування з пропозицією, щодо побудови додаткових загальноосвітніх навчальних закладів
  15. Юридична підтримка батьківських комітетів юристами районної державної адміністрації
  16. Допомога підприємств, фірм, які розташовані у районі у забезпеченні гігієнічно-санітарних та матеріально-технічних умов функціонування навчального закладу (шефська допомога). Стимулювати підприємства до такої діяльності певними пільгами.
  17. Можливість фінансування харчування дітей батьківським комітетом.
  18. Ліквідувати приписку мікрорайонних будинків до школи.
  19. Частина надходжень від орендної плати за використання приміщень навчального закладу повинні направлятися на зміцнення матеріально-технічної бази саме цього закладу.
  20. Делегування представників батьківських комітетів до Громадської Ради при ДРДА та гарантоване включення їх до тендерних комітетів.
Перейти до спискуВерсiя для друку