Головна  →  Податкова  →  23 червня 2014

Як застосовувати податкову соціальну пільгу, якщо заяву про застосування ПСП подано в середині місяця (з дня подання заяви - пропорційно відпрацьованим дням чи до місячного доходу того місяця, в якому подано заявку працівником)?

Відповідно до абзацу першого підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 Податкового кодексу України податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень (у 2014 році — 1710 грн.).

Згідно з підпунктом 169.2.1 пункту 169.2 статті 169 Кодексу податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати).

Платник податку подає роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги.

Податкова соціальна пільга починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право. Одночасно роботодавець відображає у податковій звітності всі випадки застосування або незастосування ПСП згідно з отриманими від платника податку заявами про застосування пільги, а також заявами про відмову від такої пільги. Перелік зазначених документів та порядок їх подання затверджено постановою №1227. Якщо заяву і підтвердні документи надано не з початку місяця, ПСП застосовується до всієї суми доходу у вигляді заробітної плати, нарахованого в такому місяці. Наприклад, працівник працює з 15 травня 2014 року, а заяву на застосування ПСП отримано роботодавцем 20 травня 2014 року. У такому випадку незалежно від дня подання заяви працівник має право на застосування пільги для місячного доходу, а не пропорційно відпрацьованому часу з 20 травня 2014 року.

ДПІ у Дарницькому районі ГУ Міндоходів у м. Києві

 

Перейти до спискуВерсiя для друку