Головна  →  Податкова  →  20 червня 2014

Чи вважаються податковим боргом, відповідно до норм ПКУ, штрафні санкції за порушення законодавства у сфері грального бізнесу?

ДПІ у Дарницькому районі ГУ Міндоходів у м. Києві інформує, що відповідно до п.п. 14.1.39 п. 14.1 ст. 14 ПКУ Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755 зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) грошове зобов’язання платника податків – сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов’язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв’язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.
     Податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов’язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов’язання (п.п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
     Відповідно до положень гл. IV ПКУ узгодженими можуть вважатися податкові та/або грошові зобов’язання, визначені платником податків, або нараховані на підставі рішень контролюючих органів.
     Статтею 3 Закону України від 15 травня 2009 року № 1334 – VI «Про заборону грального бізнесу в Україні» (далі – Закон) передбачено, що до суб’єктів господарювання, які організовують і проводять на території України азартні ігри, застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу у розмірі вісім тисяч мінімальних заробітних плат з конфіскацією грального обладнання, а прибуток (дохід) від проведення такої азартної гри підлягає перерахуванню до Державного бюджету України.
     Застосування фінансових санкцій, зазначених у частині першій цієї статті, здійснюється за рішенням суду, ухваленим за позовом органів міліції та/або органів доходів і зборів.
     Право на звернення контролюючого органу до суду з позовом про застосування санкцій, пов’язаних із забороною організації і проведення азарних ігор на території України, надано п.п. 20.1.40 п. 20.1 ст. 20 ПКУ.
     Враховуючи наведене, штрафні санкції за порушення законодавства у сфері грального бізнесу не можуть визначатися грошовими зобов’язаннями у розумінні ст. 14 ПКУ і як наслідок не набувають статусу податкового боргу.

Перейти до спискуВерсiя для друку