Менінгококова інфекція менінгококова інфекція та її наслідки

Менінгококова інфекція - інфекційне захворювання, яке проявляється різними клінічними формами і викликається менінгококом (№І88егіа тепіп^ШсНз). Найлегша форма менінгококової інфекції - носійство менінгокока - може від декількох днів до декількох тижнів жодними симптомами не проявлятися. Найважча форма хвороби - менінгококцемія - може вбити людину за 7-9 годии від її початку.

Менінгококова інфекція - сезонна. Найбільше випадків захворювання припадає на зимові та весняні місяці. Передається недуга повітряно-крапельним шляхом. Оскільки шлях передачі цієї інфекції - повітряно-крапельний, найбільше ризикують заразитися ті, хто тривалий час контактує із хворим у закритому приміщенні. Передусім це - члени сім'ї, а також - діти з групи чи класу, де захворіла дитина.Збудник дуже швидко розмножується в організмі людини, а його токсини паралізують роботу всіх органів і систем людини, що призводить до смерті в короткий термін.

Частіше хворіють діти віком від 6 місяців до 5 років. Серед них переважає малеча до трьох років.

В Україні менінгококова інфекція, за статистикою, на першому місці за летальністю серед усіх інфекційних захворювань.

Така інфекція, "любить" дітей, які мало хворіли раніше.

Менінгококова інфекція залишається доволі агресивною. Ще на початку ХХ-го ст. відомий інфекціоніст В. В. Герік заявляв, що "немає другої такої інфекції, яка так швидко вбиває, як менінгококова". Ці слова залишаються актуальними і донині.

Виділяють кілька форм цієї хвороби. Серед них є локалізовані- при яких інфекція не поширюється далі носоглотки та генералізовані - збудник потрапляє в кров, а з нею - в інші органи й системи.

Найбільш мирний прояв менінгококової інфекції - носійство. Людина залишається здоровою, але є носієм збудника недуги, що становить небезпеку для оточуючих.                               Виявляють

їх, коли обстежують людей, котрі контактували з особою, в якої виявили менінгококову інфекцію. Або ж при планових обстеженнях організованих колективів санепідеміологічною службою.

Локалізованою формою менінгококової інфекції, крім носійства, є і назофарингіт. Він проявляється такими симптомами: температура до 38-39 град., закладеність носа, нежить, першіння в горлі, покашлювання,погане самопочуття.

Діагноз можна підтвердити лише шляхом посіву мазка з носоглотки на менінгокок.

Ще один різновид менінгококової інфекції - менінгіт, виникає у 50% пацієнтів. Це генералі зо вана форма інфекції. Починається недуга зазвичай гостро.

Батьки, як правило, можуть вказати не лише день початку хвороби, а й годину. Раптово температура тіла піднімається до 38-40°С і вище. Старші діти скаржаться на головний біль, який супроводжується багаторазовою блювотою, котра не дає полегшення. Може бути світлобоязнь, порушення свідомості. Немовлята стають неспокійними, починають стогнати, монотонно плакати, не хочуть, аби їх торкалися, брали на руки. У них спостерігається вибухання тім'ячка. У дітей будь-якого віку змінюється поза в ліжку. Вони лежать, закинувши голівку назад. Часто спостерігаються судоми.

Найважча генералізована форма менінгокової інфекції - менінгококцемія або менінгококовий сепсис. Розвиватися ця форма прояву менінгококової інфекції може дуже стрімко. Без належної медичної допомоги дитина може померти через 7-9 годин після початку хвороби.

Початок менінгококцемії часто супроводжується високою гарячкою, ознобом, поширеними м'язовими болями, висипом на нижніх кінцівках. Тож у такому випадку зволікати зі звертанням до лікаря не можна. Нерідко від цього залежить життя людини.

Викликайте додому "швидку" чи педіатра. Тяжку хворобу - менінгококцемію - краще вчасно розпізнати і почати лікування. При зверненні за допомогою важливо наголосити про високу температуру та висип.

Імунітет до менінгококової інфекції нетривалий, і виробляється тільки до того типу збудника, який викликав захворювання.

-   Менінгококів є тринадцять серогруп, найбільш агресивними з них є три: А, В, С . В Україні найчастіше зустрічаються менінгококи групи В. Тож за допомогою вакцинації попередити цю хворобу в нашій державі наразі неможливо. Коли лабораторно підтверджують, що дитина захворіла саме на менінгококову інфекцію, обов’язково обстежують тих дітей і дорослих, котрі близько контактували із нею. При виявленні менінгокока всіх госпіталізують в інфекційне відділення. Основний метод лікування таких хворих - антибіотикотерапія.

Сподіваюся, наші батьки стануть свідомішими і не відмовлятимуться від обов'язкової вакцинації від тих десяти хвороб, які входять в обов'язковий календар щеплень, а також вакцинуватимуть дітей і від інших небезпечних інфекцій. Менінгококова, зокрема, належить саме до таких. Вакцина проти неї в Україні зареєстрована, однак не входить у календар обов'язкових щеплень.

Перейти до спискуВерсiя для друку