Головна  →  Новини  →  27 березня 2014

«НЕ СМЕЙТЕСЬ НАД СТАРОСТЬЮ ЧЕЛОВЕКА, ЧЬЕЙ МОЛОДОСТИ ВЫ НЕ ВИДЕЛИ» - Мариія Капніст

22 березня виповнилось 100 років від дня народження української актриси, заслуженої артистки України, графині – нащадка дворянського роду Капністів та кошового отамана Запорізької Січі Івана Сірка – Марії Капніст.  Вона, без перебільшення, - явище в українській культурі, і явище надзвичайно яскраве, унікальне, самобутнє, вона успадкувала мужній дух предків, природну нетерпимість до несправедливості і насильства, пройшовши ув’язнення, табори та  заслання, підтвердила девіз, накреслений на гербі Капністів «В огні неспаленні».
Чергове засідання літературно-мистецької вітальні «Сузір’я вічне золотих імен» бібліотеки ім. А.Чехова  було присвячене висвітленню трагічної долі української графині, актриси, каторжанки, яка йшла по життю з високо піднятою головою.
Її графині, циганки, чародійки, таємничі жінки, лицарі оселились в улюблених фільмах мільйонів глядачів - "Бронзовой птице", "Дикой охоте короля Стаха", "Олесе", "Ведьме", "Иванне", "За двумя зайцами", "Янках при дворе короля Артура", "Руслане и Людмиле". Усе, що стосується Капніст, вражає – і життя її предків, овіяне легендами, і її доля — пекельна боротьба, і її зовнішність — містична та чаклунська, а саме головне - душа і сутність, така сонячна і світла. Присутні не стримували сліз під час перегляду документального фільму «Гордая слеза».

Перейти до спискуВерсiя для друку