КМДА Київська міська державна адміністрація


3 серпня 2022

Що треба знати про ботулізм?

Кожна людина має знати, які причини і симптоми ботулізму. Такі знання допоможуть запобігти хворобі, аби вчасно розпізнати її початок і своєчасного звернутися за кваліфікованою медичною допомогою. Перші симптоми можуть проявитися вже через 4 – 6 годин, але в деяких випадках інкубаційний період триває до 10 днів. Дуже важливо своєчасно почати лікування антитоксином. Особливо небезпечним цей стан є для дітей, оскільки дитячий організм менш витривалий, ніж дорослий.

Ботулізм - хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник - Clostridium botulinum - широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через ЗО хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут - ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу. В останні роки у виникненні ботулізму не останню роль грають консервовані в домашніх умовах гриби. Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення в зовнішнє середовище бактерії з фекаліями, блювотними масами. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, "осідаючи" у різних відділах нервової системи. Результат - парези і паралічі м'язів гортані, глотки та дихальних м'язів. Порушення дихання та ковтання призводить до аспираційної (через потрапляння вмісту шлунку до легень) пневмонії. Може розвинутися сепсис (зараження крові).

Зараження відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт. Від моменту проникнення збудника в організм до клінічних проявів хвороби може минути від декількох годин до 2-5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим скоріше будуть клінічні прояви (при важких формах близько доби).

Як правило, починається хвороба з симптомів гастроінтестинального синдрому - хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідке випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується, у середньому, 20-24 години. В подальшому з'являється неврологічна симптоматика: порушення зору - одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі - ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів. Іноді в таких хворих помилково діагностують ангіну.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом - хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при враженні дихальних м'язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим.

Основною причиною смерті при ботулізмі є дихальна недостатність.

Враховуючи зазначене, з метою своєчасного лікування, при найменшій підозрі на ботулізм необхідно звертатися за кваліфікованою допомогою до спеціалізованих відділень медичних установ міста Києва.

До ускладнень, які часто виникають при захворюванні на ботулізм належать: токсичний міокардит (ураження м'язів серця), пневмонія (запалення легень), сепсис (зараження крові).

Без використання сучасних і спеціалізованих методів лікування, летальність близько 60%. Смерть наступає в результаті дихальної недостатності або ускладнень запального характеру.

Після виписки зі стаціонару хворі перебувають під наглядом лікарів за місцем проживання від 2 тижнів до 6 місяців з проведенням обстежень (ЕКГ, аналіз крові, огляди невропатолога, кардіолога, інфекціоніста).

Заходи профілактики

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісне приготовлених, зіпсованих продуктів, найголовнішим у профілактиці цього захворювання є дотримання правил та технології домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса. Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин. Необхідно пам’ятати, що будь-які консерви, герметично закриті, потенційно небезпечні. Особливо це стосується грибів, так як їх дуже важко повністю очистити від частинок ґрунту, де і знаходяться спори Clostridium botulinum

В жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.

З метою профілактики всім особам, що вживали разом із хворими на ботулізм інфіковані продукти, вводять сироватки типу А, В, Е (проти найбільш небезпечних для людини типів клостридій), і наглядають за ними протягом 10-12 днів.

Довідково: За шість місяців 2022 року в Україні на ботулізм захворіла 51 людина.

У липні 2022 року в Дарницькому районі м. Києва було зафіксовано випадок захворювання на ботулізм у жінки, яка придбала в’ялену рибу в магазині. Жінку було госпіталізовано та введено їй сироватку.

 

Бережіть себе! Будьте уважними при вживанні в їжу неякісних продуктів.

При перших ознаках захворювання слід негайно звертатись по медичну допомогу! 

 

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.