КМДА Київська міська державна адміністрація


8 травня 2022

Цього року пам’ятні дати 8 і 9 травня – дні пам’яті та примирення і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Україна відзначає в умовах повномасштабної військової агресії росії проти України

Цього року пам’ятні дати 8 і 9 травня – дні пам’яті та примирення і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Україна відзначає в умовах повномасштабної військової агресії росії проти України
Цього року пам’ятні дати 8 і 9 травня – дні пам’яті та примирення і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Україна відзначає в умовах повномасштабної військової агресії росії проти України, що супроводжується численними воєнними злочинами з боку російської армії та військово-політичного керівництва. Крім того, російська федерація системно знецінює, перекручує та маніпулює моральним спадком учасників Другої світової війни.
Для України історія Другої світової війни довгі роки подавалася крізь призму російського бачення, де озвучувалося, що перемога ледь не одноосібно була здобута російською армією. Ми категорично проти намагань РФ привласнити перемогу. Жодна країна не може претендувати на визнання своєї виняткової ролі під час перемоги над нацизмом. Перемога — це результат титанічних зусиль десятків держав і сотень народів.
Але для України Друга світова війна стала найбільш жахливою катастрофою і справжньою трагедією для нашого народу. Бо саме на нашій території відбувалися одні з найзапекліших боїв усієї війни, Україна зазнала глибоких людських втрат і збитків, нанесених містам і селам, промисловості, сільському господарству, та і за своєю жорстокістю німецька окупація України не може порівнятися із окупацією Франції чи інших західноєвропейських держав. Отже, те, що пропаганда РФ довгі роки намагається зобразити як «російську славу», було великою мірою «українською війною».
В цьому році однією із ключових змін в історичній пам’яті є переоцінка ставлення до Дня перемоги. Очевидними є паралелі між подіями Другої світової війни і російсько-української війни початку ХХІ століття.
Зараз, як і в роки Другої світової війни, українці воюють з жорстоким і цинічним агресором - путінська росія під надуманими, облудними гаслами посягнула на територію усієї України. При цьому путін намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і потенційно загрожує миру у Європі. Як і Гітлер, путін готовий встелити Європу трупами, аби переділити світ на свою користь.
Те, що творять російські війська на українській землі, є геноцидом Українського народу, свідомим знищенням наших громадян. Цілеспрямовано вчиняючи воєнні злочини, кремлівський режим намагається вирішити «українське питання». Йому потрібна територія України, а не українці на цій території.
Але ми не маємо права програти і не програємо, бо захищаємо рідну землю, боронимо своє право вільно обирати майбутнє. Для нас – це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій підступного сусіда-злочинця. Міць наших збройних Сил є запорукою існування держави, вільного життя кожного з нас.
Україна зобов’язана глибоко і остаточно переосмислити історію свого перебування у таких утвореннях, як російська імперія та Радянський Союз, позбутися усіх імперських міфів, наративів та спадщини. Ми з ними абсолютно різні за ментальністю та цінностями.
Українці – нація переможців. Так було під час Другої світової війни і так буде під час російсько-української війни!



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.