Головна  →  Новини  →  29 вересня 2021

День пам'яті жертв Бабиного Яру

День пам'яті жертв Бабиного Яру

Бабин Яр – це місце пам’яті та поховань близько 100 тисяч цивільних громадян і військовополонених, розстріляних нацистами у 1941–1943 роках. Це одна з точок на страшній мапі Голокосту.

Радянський режим замовчував та спотворював пам’ять про жертв, намагався зруйнувати сам Яр та навколишні кладовища. Проте це йому не вдалося. Бабин Яр залишався нагадуванням про ті страшні події і часи і перетворився з території забуття на місце пам’яті.

Бабин Яр – це трагедія всього людства, але сталася вона на українській землі. І тому українці не мають права забувати про неї так само, як і євреї. Бабин Яр – це наша спільна трагедія.

Злочин нацистів – вбивство понад 100 тисяч людей: євреїв, українців, ромів. Злочин комуністів – забуття убитих. Два злочини, які не повинні повторитися.

І сьогодні, в день пам'яті жертв Бабиного яру, скорботно схиляючи голови, ми відновлюємо історичну справедливість. Віддаємо данину пам’яті і поваги тим, хто був вбитий у Бабиному Ярі. Віддаємо данину пам’яті й тим, хто не змовчав, не дав приховати цей страшний злочин, стерти його зі сторінок історії.

Перейти до спискуВерсiя для друку