КМДА Київська міська державна адміністрація


20 вересня 2021

Україна запропонує Євросоюзу заходи, які зміцнять енергетичну безпеку Європи

Україна запропонує Євросоюзу заходи, які зміцнять енергетичну безпеку Європи

Під головуванням Віцепрем’єрки Ольги Стефанішиної відбулась нарада, яка є відправною точкою з підготовки урядових пропозицій до європейської концепції енергетичної безпеки. Процес координації здійснюється Віцепрем’єр-міністеркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.   

 

Підготовка пропозицій відбувається на виконання домовленостей між Президентом України Володимиром Зеленським та Президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем щодо залучення України до загальноєвропейських обговорень із формування підходів до забезпечення європейської енергетичної безпеки. 

«Сьогодні енергетична безпека Європи потребує об’єднання наших зусиль. ЄС, Україна та інші демократичні держави разом роблять важливий крок до декарбонізації економік, впровадження Європейського зеленого курсу на фоні гібридних загроз, які охоплюють, в тому числі, і енергетичний сектор. Україна має значний “зелений потенціал” в енергетиці, ми маємо великий спільний досвід з ЄС щодо диверсифікації джерел постачання газу задля боротьби із впливом монополій. Подібні виклики свого часу отримали відповідь у вигляді Третього енергетичного пакету і важливо, щоб ці регулювання продовжували працювати та гарантували прозорість енергетичного ринку» − сказала Ольга Стефанішина. 

Віцепрем’єрка також зазначила, що Європейському Союзу стане у нагоді досвід України, набутий внаслідок багаторічного енергетичного шантажу зі сторони Росії.

«Ми готові разом з ЄС сформувати спільну стратегію та запропонувати інструменти, використання яких гарантуватиме енергетичну безпеку всієї Європи, яка сьогодні об’єднана Енергетичним Співтовариством» − зазначила урядовиця.  

Під час наради учасники наголосили, що енергетична безпека України та ЄС в багатьох аспектах мають ідентичні чинники.

Також була окреслена важливість енергетичного переходу на доступні для приватних та промислових споживачів конкурентні та сталі джерела енергії, залучення інвестицій для декарбонізації енергетичного і промислового секторів тощо. 

Крім того, важливим для України та ЄС є поглиблення співпраці у сфері виробництва та транспортування на ринки ЄС водню та електроенергії, отриманих з використанням сталих технологій. 

«Ми актвино готуємося до інтеграції об’єднаної енергосистеми України з європейською електроенергетичною системою ENTSO-E, яку розраховуємо успішно завершити у 2023 році. Сьогодні це загальноєвропейська потреба, адже дозволить краще балансувати наші енергомережі в умовах поступового переходу на зелені джерела енергії» − сказала Ольга Стефанішина.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.