Головна  →  Новини  →  10 вересня 2021

У Дарницькому районі презентували вагомі досягнення у галузі освіти

У Дарницькому районі презентували вагомі досягнення у галузі освіти
03 вересня 2021 року відбулась щорічна педагогічна конференція освітян Дарницького району на якій визначено стратегічні напрями розвитку системи освіти Дарницького району у 2021-2022 навчальному році.
Учасників заходу привітав перший заступник голови Дарницької райдержадміністрації Микола Калашник, який зазначив, що сьогодні освіта Дарниці - це, перш за все, майже 62 тисячі дітей, 8 тисяч 300 фахівців, 108 закладів освіти найвищого рівня та найвищої професійної якості.
Із вітальними словами звернулась до присутніх начальник Дарницького управління освіти Євгенія Списовська, яка у свою чергу поінформувала присутніх, що у цьому році вперше за парти сіло 4698 першокласників, у закладах дошкільної освіти виховується 15593 дітей, а позашкільні заклади відвідує 9857 вихованців.
Кожен заклад освіти Дарницького району має свою індивідуальність і неповторність. Кожен - активний творець змін регіонального і національного рівнів.
Перший в районі ліцей для талановитих та обдарованих дітей, який готує справжню зміну наукової еліти - ліцей «Наукова зміна». Протягом усіх років існування заклад входить у десятку кращих шкіл міста Києва та України. Ліцей «Наукова зміна» з 2002 по 2021 рік щорічно є володарем Перехідної Почесної відзнаки «Золота сова».
Окрасою району є ліцей «Інтелект». Випускники ліцею щорічно, починаючи з 1995 року, виграють гранти на безкоштовну освіту всесвітньо відомих університетів 16 країн світу. За результатами зовнішнього незалежного оцінювання заклад щороку тримає першість серед закладів загальної середньої освіти України. До речі, слід сказати, що нова будівля ліцею «Інтелект», яка була зведена у 2018 році, перша в Україні енергоефективна та «розумна» школа.
Цікавим сучасним закладом освіти є Слов’янська гімназія. Учням закладу надається можливість вивчати слов’янські мови: польську, чеську, болгарську тощо. Між іншим, саме у Слов’янській гімназії у цьому навчальному році сформовано 9 перших класів на паралелі – це найбільша кількість перших класів у місті Києві.
Інноваційним закладом столичної освіти є Скандинавська гімназія. Унікальність закладу в тому, що це єдина школа в Європі, учні якої мають можливість вивчати фінську, данську, шведську, норвезьку мови. Справжня родзинка закладу –щорічний фестиваль скандинавських країн «Північне сяйво». Традицією в гімназії стало проведення міжнародної науково-практичної конференції старшокласників «Модель ООН Сканді».
Спеціалізована середня школа з поглибленим вивченням іноземних мов № 329 «Логос» – заклад з найбільшою кількістю учнів серед закладів загальної середньої освіти України. У ньому здобувають освіту 2477 учнів.
Вперше у Києві в 2020 році з метою створення додаткових учнівських місць проведено реконструкцію гімназії № 315 з надбудовою 4-го поверху, що дало можливість забезпечити місцями ще 540 учнів.
Одним із значних здобутків системи української освіти є концепція Нової української школи. Змінювати освітні традиції, реформувати початкову освіту однією з перших в Україні розпочала школа І-ІІІ ступенів № 309. Вона увійшла у 100 пілотних шкіл України для участі у експерименті Всеукраїнського рівня з метою впровадження нових підходів до навчання в початковій школі.
Не менш важливим здобутком та проривом року вважаємо результати зовнішнього незалежного оцінювання: двадцять два випускники району в цьому навчальному році отримали максимальну 200-бальну оцінку. Така кількість є рекордною за історію існування ЗНО.
Нова українська школа - це нові сподівання, нові можливості для кожної дитини. Управлінню освіти Дарницького району вдалося долучити дітей з особливими освітніми потребами до навчання не лише в спеціалізовані заклади, а й в спеціалізовані класи. У 20 закладах загальної середньої освіти району функціонують 82 інклюзивні класи та 9 спеціальних класів. У закладах дошкільної освіти відкрито 26 інклюзивних груп, в яких корекційну допомогу отримують 55 вихованців.
Майбутнє часто нас дивує. Адже ще півтора роки тому ми не уявляли онлайн-школи та навчання в соцмережах, а зараз це стало нормою. Протягом минулого навчального року педагогічна спільнота навчалася з нуля всіх тонкощів дистанційки. Ми всі разом активно долучилась до роботи в цьому напрямку та маємо надзвичайно цікаве поле для реалізації ідей та самовдосконалення.
Заклади позашкільної освіти району стали осередками, які плекають творчі нахили дітей, розвивають творчість, формують життєві компетентності.
Центр технічної творчості та професійної орієнтації шкільної молоді став основним майданчиком позашкілля району для розвитку SMART-освіти, технічного моделювання, робототехніки, ЛЕГО конструювання, авіа моделювання, IT– програмування; на його базі проводяться конкурси міського рівня.
Актуальними є основні напрями роботи Центру позашкільної освіти Дарницького району, що був відкритий у 2017 році. Це, в першу чергу, національно-патріотичне виховання дітей та молоді, організація та проведення І етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), координація роботи закладів освіти району з даного напряму. Ми перші, ще з 2019 року, набули досвіду проведення гри для 3-х вікових груп у форматі таборування.
На базі Центру позашкільної освіти функціонують творчі об’єднання «Дитячий парламент Дарницького району» та «Дарницька районна рада старшокласників «СТРІЛА». Інноваційним є створення сучасного соціально-дозвіллевого простору для розвитку навичок лідерства, нових форм комунікації та реалізації ідей. Діти опановують мистецтво громадянської та політичної культури, розробляють та ініціюють запровадження в закладах освіти району різноманітних соціальних проектів.
За роки незалежності також суттєво зріс художній творчий потенціал позашкільного простору Дарниці. На теперішній час в закладах освіти району працюють 13 творчих колективів, які мають звання «Народний художній колектив» та 29 колективів – «Зразковий художній колектив».
Значна частина наших освітніх здобутків ще в процесі розвитку та пошуку оптимальних і ефективних механізмів та результатів.
Перейти до спискуВерсiя для друку