Головна  →  Новини  →  26 липня 2021

П’ятий етап вакцинації проти COVID-19

П’ятий етап вакцинації проти COVID-19
Міністерство охорони здоров’я України оголосило відкриття 5 етапу вакцинації від COVID-19.
З 21 липня 2021 року всі дорослі старше 18 років, які хочуть вакцинуватися, можуть зробити щеплення у найближчому пункті щеплення, центрі масової вакцинації, або може приїхати мобільна бригада, якщо є запис в чергу як організованого колективу, в якому працює понад 50 осіб.
На сьогодні в Україні в наявності 4 вакцини: AstraZeneca (Covishield, SKBio); Pfizer/BioNTech (Comirnaty); Sinovac Biotech (CoronaVac) та Moderna (Spikevax).
Кожна з цих вакцин запобігає активному перебігу хвороби, деякі вакцини на 90% захищають від штаму Delta, який циркулює в європейському регіоні.
Що варто знати про вакцину Moderna.
18.07.2021 цю вакцину Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) у кількості 2 000 040 доз доставлено в Україну. Ця партія вакцин надається урядом США через глобальний фонд COVAX.
Moderna — це мРНК-вакцина, розроблена американською компанією Moderna. Має кодову назву mRNA-1273 та торговельну назву Spikevax. Схвалена ВООЗ для екстреного застосування. Курс вакцинації складається із введення двох доз вакцини з інтервалом у 28 днів. Ефективність вакцини становить 94.1%.
У центрах та пунктах вакцинації столиці усі бажаючі можуть щепитися новою вакциною Moderna (Spikevax).
На щеплення можна записатися самостійно через електронну систему Helsi.me обравши доступну вакцину та місце вакцинації (пункт щеплення в заклади охорони здоров'я або центр масової вакцинації населення). Обов’язково беріть із собою паспорт та ідентифікаційний код (ІПН).
Нагадаємо, що в місті Києві щеплення вакциною Pfizer (Comirnaty) у Міжнародному виставковому центрі (просп. Броварський, 15) можуть отримати кияни від 60 років.
Перелік центрів масової вакцинації і графік тут — https://bit.ly/36OshCw. Їх список також постійно розширюється.
Дані про проведену вакцинацію теж зберігаються в додатку Helsi. Свідоцтво про вакцинацію можна отримати після другої дози у сімейного лікаря або у пункті, де робили щеплення.
Завантажити додаток Helsi можна в Google Play (https://bit.ly/3fNe5gW) або App Store (https://apple.co/2JgAcjU).
Перейти до спискуВерсiя для друку