КМДА Київська міська державна адміністрація


5 травня 2021

Україна має достатній прогрес у виконанні Угоди про асоціацію для більш амбітного порядку денного співпраці з ЄС

Україна має достатній прогрес у виконанні Угоди про асоціацію для більш амбітного порядку денного співпраці з ЄС

Парламент та Уряд напрацювали та ухвалили необхідне законодавство, яке відкриває Україні шлях до глибшої інтеграції з енергетичними ринками ЄС, розвитку логістичних маршрутів з ЄС та доступу до внутрішнього ринку ЄС у сфері цифрових послуг. Подальша реалізація цих ініціатив потребує спільних кроків зі сторони України та Євросоюзу.  

На цьому наголосила Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час засідання Комісії з питань координації виконання Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

«Завдання, які сьогодні стоять перед нами – налагодження ще більш тісної взаємодії з ЄС для досягнення цілей Угоди про асоціацію у двосторонньому форматі. Україна вже надіслала Євросоюзу офіційний запит про початок оцінки українського ринку газу та електроенергії і сподіваємось, що зобов’язання про поглиблення інтеграції в рамках Угоди про асоціацію буде виконано українською і європейською сторонами. Сьогодні це питання потребує політичної підтримки»‎ – сказала Ольга Стефанішина.

Урядовиця також нагадала, що на першому засіданні Комісії було визначено 24 нормативно-правових акти, необхідних для виконання Угоди про асоціацію. З них 8 актів вже прийняті Урядом, 13 – розроблені і перебувають на розгляді Кабінету Міністрів, 3 – готуються міністерствами на внесення до розгляду Уряду. 

«Наразі ми сформували оновлений перелік нормативно-правових актів, які мають бути внесені на розгляд Уряду за результатами сьогоднішнього засідання Комісії. Це 44 проекти, які потребують розгляду та схвалення Урядом протягом другого-третього кварталів або ж внесення на розгляд Верховної Ради України» – сказала Ольга Стефанішина.  

Вона також зазначила, що сьогодні Україна має достатній прогрес у виконанні Угоди про асоціацію, щоб продовжувати амбітний діалог та співпрацю України з ЄС на найближчі роки.

«Коли ми говоримо про євроінтеграцію 2.0, то це абсолютно інший рівень роботи, який виходить за межі лише виконання Угоди про асоціацію. Ці питання потребують постійної взаємодії з Єврокомісією, започаткування і ведення регулярних переговорів, формування позицій та об`єднання всіх підходів щодо секторальної політики. Тому сьогодні важливо наростити інституційну спроможність за прикладом тих країн, які серйозно ставляться до питання європейської інтеграції» – сказала Ольга Стефанішина. 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.