Головна  →  Оголошення  →  8 квітня 2021

Акція «Врятуй собі життя – перевірся на діабет»

Про це повідомили ініціатори проєкту ГО «Асоціація лідерів сталого розвитку».

Акція триватиме до 14 листопада, коли у світі відзначається Міжнародний день діабету. За попередніми розрахунками, в ній зможуть взяти участь до 1 млн людей.

«Скринінг на діабет допоможе забезпечити своєчасність лікування та зменшення смертності. Пропонуємо підтримати кампанію та через партнерство залучити людей до свідомого та своєчасного діагностування», - зазначила Тетяна Сахарук, голова Глобального договору ООН в Україні, який є інформаційним партнером акції.

Головна ідея полягає у залученні компаній для проведення експрес-тестів співробітникам, жителям населених пунктів, де присутній бізнес, та іншим категоріям громадян.

Проєкт має підвищити рівень обізнаності про діабет та сприяти проведенню масової перевірки жителів країни, насамперед категорій із найбільшим ступенем ризику: людей 45+, із зайвою вагою, підвищеним артеріальним тиском, хронічним панкреатитом тощо.

Учасники тестування будуть проінформовані як про позитивні сторони скринінгу, так і про негативні – пов'язані, наприклад, із можливістю хибних результатів та зайвим хвилюванням. Всі відходи після проведення тестів будуть утилізовані згідно із законодавством.

Приєднатися до проєкту можна, заповнивши анкету на сайті.

Згідно зі статистикою, оприлюдненою організаторами, у світі 463 млн дорослих (20-79 років) живуть з діабетом; до 2045 року ця цифра збільшиться до 700 млн; кожна п’ята людина віком 65+ страждає на діабет; кожен другий (232 млн) не знає, що хворіє на діабет; діабет став причиною 4,2 млн смертей у 2019 році; понад 1,1 млн дітей і підлітків живуть з діабетом першого типу; 374 млн людей мають підвищений ризик розвитку діабету другого типу; 2 з 3 людей з діабетом живуть у місті; на ранніх стадіях захворювання симптомів немає; скринінг показує підвищений цукор в середньому у кожного п'ятого.

Перейти до спискуВерсiя для друку