Головна  →  Новини  →  16 березня 2021

Мер Києва Віталій Кличко перевірив пост моніторингу повітря у Дарницькому районі

Мер Києва Віталій Кличко перевірив пост моніторингу повітря у Дарницькому районі
16 березня мер Києва Віталій Кличко разом з профільним заступником Петром Пантелєєвим, начальником Управління екології та природних ресурсів міськдержадміністрації Олександром Возним та головою Дарницької райдержадміністрації Ярославом Лагутою відвідали один з нових постів спостереження за станом атмосферного повітря, який розташовано у Дарницькому районі на вулиці Вербицького, 26.
«У Києві розпочали встановлювати сучасну систему, яка здійснюватиме якісний та системний автоматичний моніторинг якості повітря. Перші два пости, що вже встановили, працюють в Дарницькому та Дніпровському районах міста. Сьогодні ми перевіряємо роботу одного з них», – зазначив Віталій Кличко.
«Обладнання та програмне забезпечення на новому пості моніторингу повітря відповідає європейським стандартам, директивам ЄС та рекомендаціям ВООЗ – адже кожен мешканець має право на актуальну та об’єктивну інформацію про стан повітря в місті!», - зауважив Ярослав Лагута.
Пости оснащені сучасними аналізаторами для визначення концентрації в атмосферному повітрі таких шкідливих речовин як оксид вуглецю, діоксид сірки, оксиди азоту, зважені частки, формальдегід, тощо. Тепер за даними якості повітря з цих постів можна слідкувати у режимі реального часу на онлайн-мапі: http://asm.kyivcity.gov.ua/
За міжнародними стандартами на місто з населенням у шість мільйонів має бути щонайменше 13 таких постів. Тож міська влада має намір продовжити розбудову системи автоматичного моніторингу і до кінця року встановити ще три подібні на правому березі.
«Поки місто має два таких пости моніторингу. Ще три плануємо встановити до кінця цього року. Наразі Управління екології та природних ресурсів міськдержадміністрації напрацьовує план розвитку системи моніторингу і поетапного встановлення таких постів у всіх районах столиці. Києву потрібна власна стратегія поліпшення екологічної ситуації, яка брала б до уваги усі сфери життєдіяльності міста, що впливають на стан повітря – транспорт, діяльність промислових підприємств, озеленення та інші», – наголосив Віталій Кличко.
Управління екології та природних ресурсів міськдержадміністрації також розпочало попередні перемовини з передачі даних про якість атмосферного повітря з вже встановлених постів у систему індексу якості повітря Європейського екологічного агентства.
Довідково: Історично у Києві якість атмосферного повітря багато років поспіль вимірювалася Українським гідрометцентром - у 16 різних точках по місту чотири рази на добу проводяться забори проб повітря і лабораторним методом визначається рівень забруднення. Однак ці дані корисні лише для аналізу у певному часовому проміжку і за ними не можна було слідкувати у режимі онлайн.
Перейти до спискуВерсiя для друку