Головна  →  Новини  →  10 вересня 2020

Дарницькі рятувальники застерігають: будьте вкрай обережні на воді!

Дарницькі рятувальники застерігають: будьте вкрай обережні на воді!

Найпоширенішою причиною нещасних випадків на воді є саме недотримання громадянами правил безпечної поведінки на водних об’єктах, купання в нетверезому стані, необережність при вилові рибиі при користуванні різними плавзасобами та інші нещасні випадки.

А під час теплої пори року збільшується і кількість загиблих серед дітей. Маленькі шукачі пригод вирушають на місцеві річки та ставки без супроводу дорослих, особливо під час літніх канікул та осінню з початком нового навчального року, часто навіть не вміючи плавати. Як результат – сумна статистика.

Аби якось зменшити показники загибелі на водних об’єктах, фахівці Державної служби України з надзвичайних ситуація Дарницького району столиці постійно патрулюють офіційні місця відпочинку біля води, також щодня проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу з громадянами щодо дотримання правил безпечної поведінки під час відпочинку, зокрема на озері "Сонячному".

Елементарні правила безпеки на воді

 

Для того, щоб уникнути трагедії під час відпочинку, необхідно завжди дотримуватися елементарних правил безпеки!Зокрема:

  1. Пам’ятайте– відпочивати та купатися можна лише на спеціально обладнаних пляжах.
  2. Не запливайте за межу купання в акваторії, позначену буями. Ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо ви не впевнені у своїх силах.
  3. Ніколи не пірнайте в незнайомих місцях, не стрибайте у воду зі споруд, не пристосованих для цього.
  4. Не лишайте дітей без нагляду біля води та не дозволяйте їм самостійно відвідувати місцеві ставки та річки.
  5. Не заходьте у воду в стані алкогольного сп’яніння.
  6. Не організовуйте у воді ігри, пов’язані з пірнанням та захватом тих, хто купається.
  7. Не наближайтесь до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу вас.
  8. Не забруднюйте і засмічуйте водні об’єкти та територію пляжів.
  9. Не подавайте фальшиві сигнали тривоги.
  10. Температура води повинна бути не нижче +17°С.
  11. Плавайте у воді не більше 20 хвилин, причому цей час повинен збільшуватися поступово, починаючи з 3–5 хвилин.
  12. Слідкуйте за штормовими попередженнями і не виходьте у плавання на човнах при сильних поривах вітру.

Пам’ятайте – відпочивати та купатися можна лише на спеціально обладнаних пляжах

 Правила охорони життя на воді

З метою забезпечення безпеки населення на водних об’єктах України та запобігання надзвичайним ситуаціям, загибелі і травматизму людей на воді розроблені Правила охорони життя на водних об’єктах України(далі – Правила), затверджені наказом Міністерства внутрішніх справ України від 10.04.2017 № 301. Ці Правила є обов’язковими для виконання центральними органами виконавчої влади, місцевими органами виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності, а також особами, які експлуатують водні об’єкти України.

Згідно з Правилами місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядуваннявизначають місця масового відпочинку людей, купання, рибальства, використання водних об’єктів для спортивних та інших заходів тощо. Крім того, вони щороку подають затверджені місцевими комісіями з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій переліки визначених місць масового відпочинку людей на водних об’єктах територіальним органам ДСНС України та Державної служби України з безпеки на транспорті, а також атестованим аварійно-рятувальним службам, які обслуговують водні об’єкти у своїй зоні відповідальності.

Підприємства, установи та організації, незалежно від форм власності,особи, які використовують водні об’єкти у спортивних цілях та для відпочинку людей, та організатори масових заходів на воді обладнують і утримують рятувальні пости, забезпечують їх приміщеннями і рятувальними засобами відповідно до вимог цих Правил.

Давайте розглянемо, які мають бути вимоги безпеки до пляжів, місць масового відпочинку людей на водних об’єктах та вимоги до рятувального поста, його складу та оснащення для того, щоб відпочинок на воді був безпечний.

Водний об’єкт– природний або створений штучно водний елемент довкілля (море, річка, озеро, водосховище, ставок, каналтощо).

Місця масового відпочинку людей на водних об’єктах– земельні ділянки берегової території з прилеглим водним простором, призначені для організованого відпочинку людей на прибережних захисних смугах водних об’єктів або островах, та водні об’єкти, на яких розташовані засоби розваг і атракціони, а також місця для фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів, аматорського і спортивного рибальства.

Пляж – земельна ділянка берегової території, що прилягає до водного об’єкта та призначена для відпочинку людей.

Рятувальний пост– структурний підрозділ підприємства, установи та організації незалежно від форм власності, який знаходиться у визначеному обладнаному та оснащеному рятувальними засобами й іншим спеціальним спорядженням місці та постійно, сезонно чи тимчасово виконує завдання з охорони життя людей у зоні відповідальності рятувального поста.

Зона відповідальності рятувального поста– частина пляжу, на якій розміщено рятувальний пост, та прилеглий до нього водний об’єкт, де ведеться постійне зорове спостереження для своєчасного виявлення людей, які зазнають лиха, та надання їм допомоги.

Вимоги безпеки до пляжів

Під час влаштування пляжів та місць масового відпочинку людей на водних об’єктах необхідно дотримуватися таких вимог:

  • глибина в зоні водного об’єкта, що прилягає до пляжу і відведена для купання, має бути в межах 1,5–1,75 м;

2) ширина смуги зони водного об’єкта, відведеної для купання, не повинна перевищувати 50 м від берега;

3) зона водного об’єкта для занять спорту, катання на човнах, водних мотоциклах і катерах, для водних атракціонів, аматорського і спортивного рибальства має бути відмежована від зони для купання;

4) швидкість течії не повинна перевищувати 0,5 м/с;

5) дно акваторії має бути рівне, щільне, з пологим спуском без уступів, піщане, гравійно-піщане або дрібно-гравійне, вільне від баговиння, водоростей, очищене водолазами від корчів, брухту та інших предметів, що можуть становити небезпеку для життя та здоров’я відпочиваючих;

6) відсутність скидів будь-яких стічних вод, виходу ґрунтових вод з низькою температурою, вирів;

7) відсутність мілководдя, що періодично пересихає і може бути місцем виплоду малярійних комарів;

8) розташування поза межами питних водозаборів, водоводів і каналів питного водозабезпечення;

9) розташування поза межами руслових гідротехнічних споруд, басейнів, бетонного кріплення каналів;

10) відсутність місць нересту і нагулу риби, ділянок з цінними і рідкісними видами флори і фауни;

11) відповідність води вимогам чинних санітарних норм;

12) розташування поза межами зсувів, обвалів та інших небезпечних місць.

Вимоги до місць масового відпочинку людей

Місця масового відпочинку людей на водних об’єктах:

–розташовуються осторонь портових споруд, пірсів, причалів, вище місць скидання промислових та побутових вод;

–обладнуються рятувальними постами для постійного чергування рятувальників;

–обладнуються під’їзними шляхами та спусками на воду рятувальних засобів з установленням відповідних покажчиків (написів) «дляаварійно-рятувальних служб». Під’їзди та спуски повинні бути вільні;

  • обладнуються засобами оповіщення для доведення необхідної інформації та роз’яснення правил поводження на воді.

У місцях масового відпочинку людей на водних об’єктах, зокрема на пляжах, має бути:

  1. Позначено межу купання на акваторії буями оранжевого (червоного) кольору через кожні 25–30 м в межах 50 м від берега, що має бути з пологим спуском без уступів до глибини 1,5–1,75 м.
  2. Виділено ділянку акваторії не менше 10% загальної площі акваторії, що має глибину не більше ніж 1,2 м та позначена поплавковою огорожею або буями оранжевого (червоного) кольору, для купання осіб, які не вміють плавати, дітей та інвалідів.
  3. Установлено по всій території через кожні 50–100 м на відстані не більше ніж 10 м від води стенди з рятувальними засобами (рятувальні пляжні круги з 15-метровим плавучим лінем, кінці Александрова). На рятувальних пляжних кругах має бути нанесено назву об’єкта (пляжу) і напис «Кидай потопаючому».
  4. Розташовано спостережні вишки з рятувальними засобами (рятувальний пляжний круг з 15-метровим плавучим лінем, кінець Александрова, бінокль, мегафон) на відстані не більше ніж 10 м від води.
  5. Улаштовано інформаційні стенди з матеріалами щодо запобігання нещасним випадкам на воді, плакатами «Учись плавати», «Способи рятування», порадами відпочиваючим щодо правил поводження на воді, надання домедичної допомоги потерпілим, а також номерами телефонів підрозділів екстреної медичної допомоги населенню, правоохоронних органів, територіальних органів ДСНС України та Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
  6. Виконано додаткові застережні та заборонні написи на руслових гідротехнічних спорудах, басейнах, бетонному кріпленні каналів щодо небезпеки та заборони купання в не обладнаних для купання місцях.
  7. Розміщено на стендах на видимих місцях інформацію про глибину і площу водного об’єкта, нахил берегів і ширину мілководдя, температуру та якість води, рівень благоустрою пляжів.
  8. Установлено щити з написами «Купатися заборонено!» в місцях, заборонених для купання, а небезпечні місця акваторії позначено віхами або червоними буями з написом «Небезпечно!».

На кожному водному об’єкті, пляжі і в місцях масового відпочинку людей, де існує небезпека виникнення надзвичайних ситуацій, з метою запобігання нещасним випадкам та надання допомоги тим, хто потребує допомоги на воді, керівники місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, а також громадяни України укладають договір з атестованою аварійно-рятувальною службою на аварійно-рятувальне обслуговування, створюють рятувальні пости, організовують постійне чергування рятувальників, забезпечують їх рятувальними та медичними засобами.

Купання дітей, які перебувають удитячому оздоровчому закладі, за відсутності рятувального поста заборонено

Вимоги до рятувального поста

Рятувальні пости можуть діяти постійно, сезонно, а також тимчасово (будівництво на водному об’єкті, повінь, переправа тощо).Рятувальний пост розташовується в приміщенні літнього типу з вишкою та оглядовим майданчиком для спостережень. Тимчасовий рятувальний пост допускається розміщувати в наметі.

Зона обслуговування рятувального поста позначається жовто-червоними прапорами, які встановлюються на відстані 5 м від берега.

Поділ рятувальних постів за категоріями:

1) рятувальні пости першої категорії створюються на пляжі з довжиною берегової смуги більше 900 м;

2) рятувальні пости другої категорії – від 300 до 900 м;

3) рятувальні пости третьої категорії – до 300 м.

Рятувальний пост складається з групи підготовлених рятувальників у складі начальника поста та матросів-рятувальників(плавців-рятувальників), які виконують свої функції з охорони життя людей на воді в зоні відповідальності. Матроси-рятувальники повинні мати документ державного зразка про закінчення навчального закладу за відповідною професією та посвідчення державного зразка про проходження спеціальної підготовки за програмою домедичної підготовки.

У період роботи рятувального поста матроси-рятувальники (плавці-рятувальники):

–ведуть безперервне спостереження за відпочиваючими в зоні відповідальності;

–у разі виявлення знесиленого або потопаючого плавця негайно надають йому допомогу;

–надають домедичну допомогу потерпілому, викликають підрозділ екстреної медичної допомоги;

–уживають заходів щодо недопущення спроби запливу громадян за межі купання акваторії водного об’єкта, перебування дітей на пляжі без нагляду дорослих, купання громадян у стані алкогольного сп’яніння;

–не допускають користування у воді автомобільними камерами, плотами, лежаками, дошками;

–припиняють ігри на воді, пов’язані з небезпекою для життя людей, стрибки з причалів, пірнання в місцях мілководдя та в інших, не передбачених для цього, місцях;

–інформують громадян про наближення сильного вітру і хвилювання води сигналом «Штормове попередження!», забороняють купання людей, а також вихід маломірних/малих суден в акваторію пляжу у цей час;

–реєструють порушення правил судноплавства маломірних/малих суден поблизу пляжів, а також забруднення акваторії в межах відповідальності поста з відповідними записами у вахтовому журналі та повідомленнями в територіальний орган Державної служби України з безпеки на транспорті;

– реєструють усі події, випадки порушень вимог безпеки на водному об’єкті у вахтовому журналі, про всі нещасні випадки і надзвичайні ситуації інформують оперативного чергового територіального органу ДСНС України та керівника підприємства, установи та організації, ведуть журнал реєстрації випуску суден у плавання;

– інформують відпочивальників у місцях масового відпочинку на водних об’єктах (по радіо або через мегафон) про правила поводження на воді для запобігання нещасним випадкам на воді.

Дбайте про власну безпеку і у випадку виникнення надзвичайної події негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером «101»!

Перейти до спискуВерсiя для друку