Головна  →  Новини  →  12 лютого 2020

Ярослав Лагута: «Наша мета в тому, щоб наблизити соціальні послуги ближче до родини»

Ярослав Лагута: «Наша мета в тому, щоб наблизити соціальні послуги ближче до родини»
Сьогодні в Дарницькому районі урочисто відкрили нове найсучасніше відділення центру соціальної реабілітації дітей з інвалідністю, в якому щороку зможуть проходити курс реабілітації близько 200 дітей.
 
Ярослав Лагута зазначив, що станом на початок 2020 року в Дарницькому районі проживають 1632 дитини з інвалідністю, з них 169 дітей з дитячим церебральним паралічем, які потребують комплексної реабілітації з раннього віку. Тому такі практики з відкриття подібних установ будуть продовжуватися.
 
«В Дарницькому районі логістика охоплення соціальною реабілітацією дітей вирішена. При цьому центрі є спеціально обладнаний новенький автомобіль. Реабілітаційні курси тривалістю 21 день розраховані таким чином, що протягом року 100% дарницьких дітей, які потребують такої реабілітації, ми можемо довести і охопити даним чином», - зазначив Ярослав Лагута.
 
«Потреби постійно зростають. Відкриття нового сучасного відділення Центру дасть змогу наблизити послуги реабілітації для дарницьких дітей з інвалідністю. Це велика допомога і для батьків, і для дітей. Тому ми з великим задоволенням сьогодні його відкриваємо, адже за кожною такою дитиною стоїть окрема історія родини, мами, яка зазвичай не має можливості працювати», – зазначила присутня на відкритті заступниця голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Марина Хонда.
 
В Центрі соціальної реабілітації створені всі умови для всебічного розвитку дітей з інвалідністю. Тут проходитимуть соціальну реабілітацію діти від 3 до до 18 років, які отримали статус інваліда, діти з фізичними та розумовими вадами.
 
Депутат Верховної Ради України Леся Забуранна, яка долучилася до відкриття установи і оглянула її облаштування, зазначила, що тут створені всі умови для реабілітації дітей з інвалідністю. Леся Валентинівна запевнила, що всі сім'ї, які виховують таких дітей можуть розраховувати на її всебічну підтримку.
 
За дорученням мера столиці Віталія Кличка районна влада докладає зусиль, аби забезпечити повноцінне життя дорослих та дітей і зробити Київ комфортним для людей із обмеженими можливостями.
 
В цьому році столична влада планує відкрити у місті Києві ще три подібних Центри, один з яких з'явиться в Дарницькому районі.
 
Відділення надання соціальних та реабілітаційних послуг для дітей з інвалідністю (рання реабілітація) Територіального центру соціального обслуговування Дарницького району, яке знаходиться на вул. Бориспільська, 28б, загальною площею 205 кв.м. та працює з 9 до16 години з понеділка по п’ятницю з дітьми, з 16 до 18 годин спеціалісти відділення проводять санітарну обробку та планують роботу на наступний день. Щоденно реабілітацію отримує 16 дітей. У відділенні працюють: завідуючий, 6 спеціалістів: реабілітолог, психолог, фахівець з реабілітації, логопед, соціальний педагог, лікар-фізіотерапевт, 5 медичних сестер: старша, з масажу, гідротерапії, фізіотерапії, молодша, а також водій, всього 13 шт.од. До відділення та у зворотньому напрямку дітей на візках доставляє спеціалізоване авто з підйомником.

 У відділенні надається реабілітація за формами: психолого-педагогічна, соціальна, фізична, медична:

Психолого-педагогічну та соціальну реабілітацію, яка направлена на корекцію поведінки, подолання порушень розвитку, отримання навичок самообслуговування та комунікації, інтеграції дітей з інвалідністю у суспільство, набуття віри у свої можливості надає практичний психолог, вчитель-логопед, соціальний педагог. Практичний психолог та соціальний педагог також проводять консультації з батьками. Під час занять використовується обладнання світлої та темної сенсорних кімнат: сухий кульковий басейн, світова панель «нескінченний колодязь», сенсорна гойдалка «гніздо-крапля», арома-панель «квадро-арома», світловий проектор, колонна з бульбашками та комплектом сенсорних та світлових іграшок, пісочниця з підсвіткою.

Фізичну реабілітацію, яка направлена на відновлення рухової активності, розслаблення гіпертонусу та підсилення ослаблених м’язів надають: вчитель-реабілітолог, фахівець з фізичної реабілітації, медсестра з масажу. Для реабілітації використовуються кабіна для кінезотерапії з підвісною реабілітаційною системою «Павук»,  мотомед, бруси реабілітаційні, спортивний куточок Вема, вертикалізатор, мат-трансформер та інш.

Медичну реабілітацію, яка надається у відповідності з рекомендаціями лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) та вимогами індивідуальної програми реабілітації (ІПР) надають лікар-фізіотерапевт, медсестра з фізіотерапії та медсестра з гідромасажу, які проводять процедури, такі, як бальнеотерапія: трав’яні та сольові ванни, гідромасаж, вакуумний підводний душ-масаж; парафінотерапія, аромо- та фітотерапія, у вигляді кисневих пінок-коктейлів та чаю.

При первинному огляді дитини у відділенні лікар та старша медична сестра відкриває індивідуальну карту соціально-медичної реабілітації дитини з інвалідністю, в якій призначають процедури, вид, зони та тривалість реабілітації.

Наприкінці терміну реабілітації завідувач відділення разом з персоналом надає  висновок про ефективність даної програми і рекомендації, що саме виконувати батькам з дитиною вдома, а також, попередньо, які процедури треба отримати в наступному курсі реабілітації.

Завідуюча відділенням формує звітність та щомісячно передає дані про проведені програми для діток, результати та приблизні терміни наступного курсу реабілітації до дитячої поліклініки.

В наступні місяці після курсу реабілітації батьки з дитиною можуть приходити до відділення, по мірі необхідності, на консультації до спеціалістів для корегування завдань  реабілітації.

Таким чином, родина, в якій виховується дитина з інвалідністю, завжди буде в контакті із спеціалістами, які будуть спостерігати динаміку захворювання.

Перейти до спискуВерсiя для друку