КМДА Київська міська державна адміністрація


27 січня 2020

ІНФОРМАЦІЯ ПРО СИТУАЦІЮ З ПОШИРЕННЯ НОВОГО КОРОНАВІРУСУ (NCOV)

ІНФОРМАЦІЯ ПРО СИТУАЦІЮ З ПОШИРЕННЯ НОВОГО КОРОНАВІРУСУ (NCOV)

З грудня 2019 року реєструються випадки захворювання пневмонією у місті Ухань (провінція Хубей, Китай), дослідження яких виявило новий коронавірус (nCoV). До цих пір основними клінічними ознаками та симптомами, про які повідомляли у зв’язку із новим коронавірусом, є гарячка, утруднене дихання, а рентгенограма грудної клітки показує двосторонні інфільтрати легень. 

Більшість із постраждалих – відвідувачі, працівники та постачальники оптового ринку морепродуктів та живих тварин. Усіх хворих госпіталізовано, 7 з них у критичному стані, одна людина померла – 61-річний чоловік, який регулярно відвідував оптовий ринок морепродуктів. Ринок було закрито 1 січня для санітарної обробки та дезінфекції (понад 600 торгових майданчиків та 1500 працівників) та по теперішній час не працює. 

Наразі продовжується ідентифікація збудника та визначення джерела захворювання. Новий коронавірус відрізняється від збудника грипу, пташиного грипу, аденовірусної інфекції, важкого гострого респіраторного синдрому (SARS-CoV), близькосхідного респіраторного синдрому (MERS-CoV) та інших поширених захворювань органів дихання.

Коронавіруси - це велика родина респіраторних вірусів, які можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до Близькосхідного дихального синдрому (MERS) та тяжкого гострого респіраторного синдрому (ГРВІ). Інкубаційний період нового коронавірусу коливається за даними спостережень від 2 до 12 діб (в середньому – 7 діб).

Згідно із статистичною інформацією ВООЗ, на сьогоднішній день, в Китаї зареєстровано близько 3 тисяч хворих пневмонією та 81 летальний випадок серед жителів країни.

Рекомендації ВООЗ для широкої громадськості щодо зменшення впливу та передачі цілого ряду хвороб включають гігієну рук та практику безпечного харчування:

  • Часто мити руки або обробляти дезінфекуючими засобами;
  • При кашлі та чханні прикрийте рот і ніс зігнутим ліктям або паперовою хусткою; Використану хустку варто негайно викинути та вимийти руки;
  • Уникати тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
  • Якщо у вас підвищена температура тіла, кашель і утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та поділіться з ним попередньою історією подорожей;
  • Відвідуючи живі ринки в районах, в яких зараз спостерігаються випадки появи нового коронавірусу, уникайте прямого незахищеного контакту з живими тваринами та поверхнями, які контактують з тваринами;
  • Слід уникати споживання сирих чи недоготованих тваринних продуктів. З сирим м'ясом, молоком чи органами тварин слід поводитися обережно, щоб уникнути перехресного забруднення.

У разі появи симптомів, що свідчать про гострі респіраторні захворювання до, під час подорожі або після неї, мандрівникам рекомендується звернутися до лікаря та поділитися історією подорожей з ним.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.