Головна  →  Новини  →  18 листопада 2019

Бути чи не бути заводу «ЕНЕРГІЯ» у Дарницькому районі

Бути чи не бути заводу «ЕНЕРГІЯ» у Дарницькому районі

В Дарницькому районі відбулися 3-годинні консультації з громадськістю у формі публічного громадського обговорення щодо оптимізації роботи сміттєспалювального заводу "Енергія".

Так, небайдужі мешканці прийшли сьогодні, 16 листопада до актової зали ліцею Інтелект, аби поставити свої запитання відповідальним органам та напрацювати резолюцію щодо усунення проблеми.

Зокрема розглядалися різні варіанти вирішення проблеми - модернізація системи очищення димових газів, розгляд ризиків, пов'язаних з функціонуванням заводу без його модернізації, будівництво нового заводу.

Вступне слово взяв виконувач обов'язків голови Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації Ярослав Лагута, який закликав до конструктивної розмови.

"Не треба далеко ходити аби зрозуміти, що проблема існує. Достатньо просто подихати повітрям на вулиці. І сьогодні, наше головне завдання - знайти оптимальне рішення та вирішити проблему раз і назавжди. Протистояння влади і громади не буде", - зазначив Ярослав Лагута.

Інформаційну доповідь щодо небезпеки поточної ситуації представив голова Тимчасової робочої групи Громадської ради при Дарницькій районній в місті Києві державній адміністрації Олександр Лисенко.

План фінансування модернізації заводу та системи її очищення представив директор сміттєспалювального заводу «Енергія» комунального підприємства «Київтеплоенерго» Сергій Крикун.

Владислав Скляренко з ТОВ «Проектна організація Нафтогазові технології» представив план модернізації заводу на прикладі кращих європейських аналогів.

Свої експертні висновки надали фахівці з зазначеного питання, серед яких: Валерій Гузей, Іван Ковалець, Ігор Сінаєв, Роман Ільченко, Сергій Козлов.

Піднімалося питання вартості та доцільності модернізації заводу «Енергія», вартості надання майбутніх послуг населенню після модернізації заводу, залучення інвесторів до будівництва нового заводу.

Також говорили про підвищений рівень захворюваності дарничан у порівнянні з іншими киянами.

Згідно висновків експертів, завод "Енергія" є потужним джерелом забруднення SO2, NOx, CO, NH3, PM,HF. Також існують великі розбіжності оцінок викидів між статистичною звітністю та незалежними вимірами.

Заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв довів до відома всіх присутніх, що загальна вартість модернізації та будівництва нового заводу «Енергія» становить 740 млн гривень. 220 вже виділено Київрадою, а ще стільки ж очікується від державного бюджету на модернізацію заводу.

«Нове безпечне підприємство та нове обладнання на заводі "Енергія" на час будівництва - це першочергове завдання влади», - зазначив Петро Пантелеєв.

Опісля виступів експертів дарничани ставили гарячі запитання представникам влади та фахівцям на які отримали змістовні відповіді.

Голова громадської ради при Дарницькій РДА Геннадій Сінцов підсумував сьогоднішній захід та запропонував проект висновку, який буде розміщено на офіційній сторінці Дарницької РДА та «мережі Фейсбук», рекомендував підключитися до удосконалення зазначених висновків протягом 7 днів через електронну пошту відділу з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю та ЗМІ апарату Дарницької РДА (вул.Кошиця,11, 212 кабінет) – [email protected]

Перейти до спискуВерсiя для друку