Головна  →  Я маю право!  →  13 листопада 2019

Кохання без кордонів

Питання, яке сьогодні цікавить багатьох закоханих та їхніх адвокатів, — про дійсність шлюбу, укладеного за межами України. Адже українці стають все більш мобільними. Популярними є шлюбні церемонії за кордоном. Зрештою, шлюби з іноземцями більше не сприймаються як табу ні суспільством, ні державою.

Шлюб між громадянами України, між громадянином України і іноземцем, між громадянином України і особою без громадянства, укладений за межами нашої країни відповідно до права іноземної держави, є дійсним в Україні за умови дотримання щодо громадянина України вимог Сімейного кодексу в частині підстав недійсності шлюбу. Також шлюб між іноземцями, між іноземцем та особою без громадянства, між особами без громадянства, укладений відповідно до права іноземної держави, є дійсним в Україні.

Згідно зі ст.9 закону «Про громадянство України» шлюб є підставою для скорочення цензу осілості для натуралізації (2 роки шлюбу замість 5 років проживання). Автоматично громадянин України набуває іншого громадянства внаслідок одруження з іноземцем. Часто цією статтею користуються особи, які прагнуть отримати громадянство України, укладаючи фіктивні шлюби з українцями та українками.

Громадянство України надається дитині від народження незалежно від місця її фактичного народження, якщо мати чи батько є громадянами України. При цьому до втрати громадянства України не приводять:

• одночасне набуття дитиною за народженням громадянства України та громадянства іншої держави чи держав;

• набуття дитиною, яка є громадянином України, громадянства своїх усиновителів унаслідок усиновлення її іноземцями.

     

 

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку