КМДА Київська міська державна адміністрація


10 вересня 2019

Столична юстиція консультує: Чи має право державна виконавча служба стягувати кошти із заробітної плати?

Виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб) здійснюється органами державної виконавчої служби відповідно до вимог Закону України «Про виконавче провадження», Інструкції про проведення виконавчих дій, затвердженої наказом Мін’юсту України від 15.12.1999 № 74/5. Статтею 27 Закону України «Про виконавче провадження» передбачається, що у разі ненадання боржником у строки, встановлені частиною другою статті 25 цього Закону для самостійного виконання рішення (до семи днів з моменту винесення постанови про відкриття виконавчого провадження), документального підтвердження повного виконання рішення державний виконавець на наступний день після закінчення відповідних строків розпочинає примусове виконання рішення. Відповідно до ст. 32 Закону, заходами примусового виконання рішення є звернення стягнення на заробітну плату (заробіток), доходи, пенсію, стипендію боржника.

Стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника звертається у разі відсутності в боржника коштів на рахунках у банках чи інших фінансових установах, відсутності чи недостатності майна боржника для покриття в повному обсязі належних до стягнення сум, а також у разі виконання рішень про стягнення періодичних платежів та стягнення на суму, що не перевищує трьох мінімальних розмірів заробітної плати.

За іншими виконавчими документами державний виконавець має право звернути стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника без застосування заходів примусового звернення стягнення на майно боржника за письмовою заявою стягувача (ст. 68 Закону).

В якому розмірі може здійснюється відрахування із заробітної плати?

 Розмір відрахувань із заробітної плати боржника вираховується із суми, що залишається після утримання податків.

Із заробітної плати боржника може бути утримано за виконавчими документами до погашення у повному обсязі заборгованості:

– у разі стягнення аліментів, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю, відшкодування шкоди у зв’язку із втратою годувальника та збитків чи шкоди, заподіяних злочином, – п’ятдесят відсотків;

– за всіма іншими видами стягнень, якщо інше не передбачено законом, – двадцять відсотків.

Загальний розмір усіх відрахувань під час кожної виплати заробітної плати не може перевищувати п’ятдесят відсотків заробітної плати, що має бути виплачена працівнику, у тому числі в разі відрахування за кількома виконавчими документами. Це обмеження не поширюється на відрахування із заробітної плати в разі відбування боржником покарання у виді виправних робіт і стягнення аліментів на неповнолітніх дітей. У таких випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати сімдесяти відсотків.

Щодо стягнення штрафу у розмірі 510 грн., якщо у постанові інспектора ДАІ було зазначено розмір штрафу 255 грн.

Роз’яснюємо, що згідно ст. 307 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі КУпАП) штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження або опротестування такої постанови — не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги або протесту без задоволення. У випадку несплати штрафу у вказаний строк постанова про накладення штрафу надсилається до органу державної виконавчої служби і штраф стягується в подвійному розмір, що передбачено ст. 308 КУпАП.

 

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.