КМДА Київська міська державна адміністрація


9 вересня 2019

Процес пішов: у Києві шукають присяжних

Процес пішов: у Києві шукають присяжних

У 4-мільйонній столиці не можуть знайти кандидатів на посади присяжних у столичних райсудах.«Присяжне» питання розглядали у Київраді — на комісії з питань дотримання законності, правопорядку та запобігання корупції.

— Сьогодні існує необхідність належного розгляду резонансних кримінальних справ, цивільних справ та важливістю дотримання процесуальних вимог чинного законодавства. Проте є велика проблема з набором присяжних, — розповіла Наталія Чумак, заступник начальника територіального управління Державної судової адміністрації України в місті Києві.Райсуди Києва потребують 369 присяжних, проте у Київраді затвердили лише 202 (згідно з поданими списками кандидатів).

У профільній депутатській комісії вже оголосили пошук кандидатів — віком від 30 до 65 років.Щоб стати присяжним, не обов’язково мати вищу освіту (не кажучи вже про юридичну).Кандидатам достатньо «озброїтися» лише власним бажанням, вільним володінням державної мови, ксерокопією паспорта, документами про відсутність судимостей та психічних захворювань.

Зважаючи на дефіцит присяжних, у судах Києва не можуть виконати вимоги законодавства — забезпечувати участь народу у здійсненні правосуддя.Роль присяжних пов`язана з такими важливими принципами, як публічність і рівність сторін перед судом.Такий підхід сприяє встановленню судової істини та ухваленню обґрунтованого рішення у справі.

За матеріалами: vechirniy.kyiv.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.