КМДА Київська міська державна адміністрація


22 серпня 2019

Який навчальний заклад Дарницького району став найкращим в Україні у 2019 році?

Який навчальний заклад Дарницького району став найкращим в Україні у 2019 році?

Безумовним лідером протягом чотирьох останніх років є Ліцей «Інтелект» Дарницького району столиці, який очолив рейтинг кращих шкіл України, складений за результатами ЗНО-2019 на основі відкритих даних Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО).

Тепер, завдяки відкритим даним звітів УЦОЯО, у фахівців з’явилася гарна можливість оцінити рівень освіти в країні в цілому та регіонах, а також відстежувати динаміку змін.

Також у топ-100 увійшли Ліцей Наукова зміна Дарницького району (18 місце в рейтингу), а також середній загальноосвітній заклад Слов’янська гімназія, який зайняв 48 місце. Всі вони набрали понад 173 бали. Крім того, провідні позиції зайняла спеціалізована школа «Тріумф» з поглибленим вивченням іноземних мов Дарницького району зі 175 балами, яка опинилася на 60 місці у рейтингу та піднялася одразу на 60 позицій у порівнянні з минулим начальним роком.

Школи, що випустили найбільше відмінників

У цьому рейтингу найбільшою кількістю випускників, що здали тестування з трьох предметів і більше із середнім балом 190 і вище опинилися два навчальних заклади Дарницького району – Ліцей «Інтелект» (24 відмінники, 3 місце) та Ліцей «Наукова зміна» (20 відмінників, 6 місце).

Найкращі загальноосвітні школи

Незважаючи на те, що частка загальноосвітніх шкіл падає, ця категорія шкіл є найбільшою і становить близько 65%. Але, на жаль, вона показує не найкращі результати. Мабуть, тому такі школи поступово трансформуються в інші типи навчальних закладів. Наприклад, цього року спостерігається значне зростання кількості перетворень навчальних закладів у ліцеї (частка ліцеїв зросла з 3% до 6%).

Як готуються до тестів

За даними соціологічних досліджень, 78% школярів готуються до ЗНО за допомогою репетиторів, тому не можна оцінювати знання учнів за результатами цих тестів, зазначив екс-директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук. Він додав, що останнім часом рівень завдань, які подаються у зовнішньому оцінюванні, впав. Теоретичних запитань багато, однак абітурієнти не мають змоги застосовувати знання на практиці.

“У нас ЗНО перетворюється на клуб веселих і кмітливих. Більшість тих завдань, які отримують абітурієнти, розраховані на відтворення знань. Тест з української мови та літератури настільки затеоретизований. Там є необхідність показати мертві знання, але мало можливостей показати вміння застосувати ці знання на практиці”, - вважає Лікарчук.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.