Головна  →  Новини  →  2 липня 2019

Мінрегіон і Рада донорів обговорили підготовку та новації майбутньої Держстратегії регіонального розвитку-2027

Мінрегіон і Рада донорів обговорили підготовку та новації майбутньої Держстратегії регіонального розвитку-2027

Державна регіональна політика розглядається Урядом України як важливий елемент політики держави, а реформа місцевого самоврядування та процес децентралізації є складовими цієї політики. Адже децентралізація спрямована на створення ефективної системи територіальної організації влади та умов для місцевого та регіонального розвитку. У 2020 році завершується дія Державної стратегії регіонального розвитку і регіональних стратегій. То ж сьогодні триває робота над розробкою програмних документів на новий плановий період до 2027 року.

Питання удосконалення системи формування та реалізації державної регіональної політики розглянули на черговому засіданні Ради донорів з питань впровадження реформи децентралізації в Україні. Засідання відбулося за співголовування Мортена Енберга, Голови Офісу Ради Європи в Україні та Геннадія Зубка, Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

В ході зібрання обговорили можливості залучення до процесу підготовки і комунікації майбутньої Державної стратегії регіонального розвитку та відповідних програмних документів на рівні областей донорських організацій та проектів міжнародної технічної допомоги з метою надання експертної підтримки. На сьогодні, за координації Мінрегіону, над цими питаннями вже працюють представники виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадськість, фахівці наукових установ та експерти програм «U-LEAD з Європою», ПРООН та проектів  «Партнерство для розвитку міст «ПРОМІС», FORBIZ, українсько-польського проекту щодо підвищення конкурентоспроможності українських регіонів та розвитку польсько-українського економічного співробітництва та інші.

За словами першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслава Негоди, нова державна регіональна політика потребує, насамперед, змін у законодавстві. Мінрегіон вже підготував нову редакцію проекту закону «Про стимулювання розвитку регіонів» та проекти змін до Бюджетного кодексу і Закону «Про засади державної регіональної політики». Зараз ці проектні документи готуються до розгляду Кабінетом Міністрів.

«Така нормотворча робота спрямована на створення ефективної системи підтримки проблемних територій на державному та регіональному рівнях. Маємо намір перейти від  дотаційної політики до політики розвитку через стимулювання бізнесу. Сподіваємося, що нам також вдасться запровадити відкриту конкуренцію між регіонами за державні фінансові ресурси на реалізацію проектів. Безумовно, що разом з  тим маємо удосконалити процеси стратегічного планування, насамперед на регіональному рівні», - поінформував В’ячеслав Негода.

Пріоритетами Державної стратегії  регіонального розвитку – 2027 визначено економічний розвиток на новій територіальній основі; посилення міжрегіонального співробітництва; концентрація на вирішенні комплексних проектів з урахуванням особливостей проблемних територій.

Важливо, що вперше в єдину систему стратегічного планування  регіонального розвитку вводиться стратегія розвитку громад. Також закріплюється зв’язок між просторовим та стратегічним плануванням – Генеральна схема планування території України стане невід’ємною частиною Державної стратегії.

Крім того, загальне реформування державної регіональної політики відбувається в контексті змін політики щодо розвитку проблемних територій, в тому числі гірських. У цьому році схвалено Концепцію розвитку гірських територій українських Карпат і сьогодні триває підготовка відповідного Плану заходів, в основу якого будуть покладені конкретні проекти з комплексного і сталого розвитку цих територій.

Комплексну версію проекту Державної стратегії регіонального розвитку планують презентувати в листопаді. Мінрегіон закликав усі зацікавлені сторони долучитися до підготовки цих програмних документів, щоб отримати в результаті чіткий і реальний для реалізації документ, який враховуватиме інтереси всіх територій та громад.

Перейти до спискуВерсiя для друку