КМДА Київська міська державна адміністрація


17 квітня 2019

Розлучення у відділах державної реєстрації актів цивільного стану

У рамках правопросвітницької кампанії Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» столична юстиція консультує щодо деяких питань розірвання шлюбу: як передбачено діючим законодавством України, найбільш швидким і водночас максимально безболісним способом розірвати шлюб - є подача заяви подружжя, яке не має дітей до відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

На сам перед це обумовлено тим, що Відділи ДРАЦС, на відміну від судів, не зобов’язані вживати заходів щодо примирення подружжя, а розірвання шлюбу провадиться по закінченню місячного терміну з дня подачі заяви.

Статтею 106 Сімейного кодексу України закріплено норму, згідно якої подружжя, яке дійшло згоди припинити шлюбні відносини, за умови відсутності у них спільних дітей (дитиною вважається особа, яка не досягла 18 років) можуть подати заяву до Відділу ДРАЦС за місцем проживання одного з них.

Здійснюється дана процедура наступним чином:

-                  подружжя приходить до Відділу ДРАЦС;

-                  безпосередньо звертаються на прийом, або ж через портал Мін’юсту попередньо здійснюють запис на прийом до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану;

-                  надають працівникам відділу документи для розлучення, а саме, 2 паспорта та свідоцтво про шлюб  ;

-                  працівник  видає подружжю реквізити для проплати держмита на розлучення. (Відповідно до ч. 5 ст. 3 Декрету КМУ № 7-93 від 21.01.1993 року, вартість держмита на розлучення становить 0,5 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян) ;

-                  на підставі поданих документів працівником  вносяться дані подружжя до Державного реєстру актів цивільного стану та назначається дата державної реєстрації розірвання шлюбу.

-                  На підставі внесених даних, формується заява встановленого зразка, надається подружжю для читання і підпису.

При прийнятті заяви про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей, особам роз'яснюються порядок і умови державної реєстрації розірвання шлюбу, а також момент його припинення.

Державна реєстрація розірвання шлюбу проводиться після закінчення одного місяця від дня подання відповідної заяви, якщо вона не була відкликана.

Якщо у  громадян  є електронний цифровий підпис, то вони можуть  подати заяву про державну реєстрацію шлюбу  до Відділу ДРАЦС  через  Веб портал Міністерства юстиції України «Звернення у сфері державної реєстрації» та по закінченню місячного терміну з дня подачі заяви звертаються до Відділу для проведення державної реєстрації розірвання шлюбу.

Важливо також зазначити, що у зв’язку з прийняттям 14.07.2016 № 1474-VIII Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України», що набув чинності з 01.10.2016.

Пунктом 2 розділу І прийнятого Закону України внесено зміни до статей 14 та 15 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», зокрема, виключено норми щодо проставлення відмітки про шлюб та розірвання шлюбу в паспортах громадян України.

У зв’язку з вищезазначеним, відмітки про розірвання шлюбу в паспортах громадян України не проставляються, а розірвання шлюбу, здійснене органами державної реєстрації актів цивільного стану, засвідчується Свідоцтвом про розірвання шлюбу, зразок якого затверджує Кабінет Міністрів України.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.