КМДА Київська міська державна адміністрація


11 лютого 2019

Як прийняти участь у виборах Президента України за місцем фактичного перебування

Як прийняти участь у виборах Президента України за місцем фактичного перебування

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про вибори Президента України», право голосу на виборах Президента України мають громадяни України, яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років.

Документом, який підтверджує громадянство України, є:

1) паспорт громадянина України;

2) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

3) дипломатичний паспорт;

4) службовий паспорт;

7) військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби);

8) тимчасове посвідчення громадянина України;

9) картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора, що повинна містити: прізвище, ім'я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи, - для осіб, які перебувають в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах.

Згідно до ч. 2 ст. 8  Закону України «Про державний реєстр виборців» (далі – Закон), виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».

Разом з тим, Закон не позбавляє громадян, що знаходяться в іншому місці перебування, права голосу на виборах .

Відповідно до ч. 3 ст. 7 Закону, за мотивованим зверненням виборця, який має право голосу на відповідних виборах чи референдумі, орган ведення Реєстру може тимчасово (на період їх проведення) змінити виборцю місце голосування (виборчу дільницю) без зміни його виборчої адреси. Таке звернення подається до органу ведення Реєстру за місцезнаходженням зазначеної виборцем виборчої дільниці або за виборчою адресою не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування на відповідних виборах чи референдумі. Тимчасова зміна місця голосування виборця (виборчої дільниці) підтверджується посвідченням за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, яке видається виборцю.

Реєстрація документів на право участі у виборах за місцем фактичного перебування  здійснюється за  поданням до органу ведення реєстру:

1) письмової заяви про участь у виборах за місцем фактичного перебування;

2) документу, що підтверджує громадянство України;

3) документу, що підтверджує необхідність тимчасової зміни місця голосування (довідка з місця навчання, роботи, фактичного місця проживання, даний перелік документів не є вичерпним).

Згідно ч. 5 ст. 14 Закону, органом ведення реєстру є:

1) у районі, районі в місті Києві, місті Севастополі - відповідний структурний підрозділ апарату районної, районної у місті державної адміністрації;

2) у місті обласного (республіканського в Автономній Республіці Крим) значення без районного поділу - відповідний виконавчий орган міської ради;

3) у районі в місті обласного значення з районним поділом - відповідний виконавчий орган районної у місті ради або відповідний структурний підрозділ створеного у районі виконавчого органу міської ради.

У випадку звернення до органу ведення Реєстру виборця, в якого немає зареєстрованого місця проживання, йому пропонується визначити свою виборчу адресу за погодженням із центром обліку, який відповідно до закону веде облік бездомних осіб, або соціальною службою, у складі якої утворено структурний підрозділ для ведення обліку бездомних осіб.

Заява виборця, виборча адреса якого знаходиться за межами України, та який перебуватиме в день виборів Президента України на території України, приймається органом ведення Реєстру за вказаним у заяві місцем перебування чи місцезнаходженням виборчої дільниці, дільниці для голосування, яку він просить визначити місцем його голосування, або органом ведення Реєстру в Міністерстві закордонних справ України.

Заява виборця, виборча адреса якого знаходиться за межами України, з проханням тимчасово змінити місце його голосування на виборах Президента України на іншу закордонну виборчу дільницю (дільницю для голосування), приймається органом ведення Реєстру в Міністерстві закордонних справ України.

Тимчасова зміна місця голосування без зміни виборчої адреси забезпечує включенням виборця до списку виборців на відповідній виборчій дільниці одноразово виключно на день голосування.

У разі призначення повторного голосування,  виборцям, які перебуватимуть не за своєю виборчою адресою та бажатимуть проголосувати, потрібно повторно не пізніше ніж за п’ять днів до дня повторного голосування звернутися до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців щодо тимчасової зміни місця голосування.

Голосування відбувається в визначений день виборів, за поданням до виборчої дільниці:

1) документу, що підтверджує громадянство України;

2) посвідчення про тимчасову зміну місця голосування виборця.

Відділи державної реєстрації виборців:

  • Дарницький район:  вул.. Кошиця, 11, каб. 310-311 (з понеділка по четвер – 9.00 – 18.00, п’ятниця – 9.00 – 16.45, обідня перерва 13.00-13.45), т: 564-96-34, 564-95-02, 564-97-28
  • Дніпровський район: б-р Труда, 1/1, каб. 410-413  (з понеділка по четвер – 9.00 – 18.00, п’ятниця – 9.00 – 16.45, обідня перерва 13.00-13.45), т: 559-59-45, 559-93-35, 559-59-77, 559-08-35
  • Деснянський район: пр.-т Маяковського, 29, каб 101-103 (з понеділка по четвер – 9.00 – 18.00, п’ятниця – 9.00 – 16.45, обідня перерва 13.00-13.45), т: 515-81-60



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.