Головна  →  Я маю право!  →  7 лютого 2019

Адміністративна відповідальність осіб за вчинення адміністративного правопорушення

В першу чергу необхідно визначитися з поняттям адміністративного правопорушення та його видами. Дане питання регулюється Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Адміністративне правопорушення - це протиправна  дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян. Одним з видів адміністративного стягнення є штраф.

Штраф є найбільш поширеним видом адміністративного стягнення майнового характеру. Відповідно до ст. 27 Кодексу України про адміністративні правопорушення, штраф – це грошове стягнення, що накладається на порушника у випадках і розмірі, встановленим цим Законом. Розмір штрафу визначається офіційно встановленим розміром неоподаткованого мінімуму доходів громадян. У разі відсутності самостійного заробітку в осіб віком від 16 до 18 років, які вчинили адміністративне правопорушення, штраф стягується з батьків або осіб, які їх замінюють.

Штраф має бути сплачений не пізніше як через 15 днів з дня вручення постанови про накладення штрафу. Доказом виконання постанови є квитанція банківської установи, оригінал якої необхідно надати до секретаріату суду у разі добровільної сплати.

У разі несплати штрафу добровільно, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до відділу державної виконавчої служби за місцем проживання або місцем роботи порушника.

У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за адміністративне правопорушення з порушника стягується подвійний розмір штрафу та додаткові витрати .

Тобто, після закінчення строку для добровільної сплати штрафу, суд, яким винесено постанову, звертається до державної виконавчої служби для примусового виконання рішення суду.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку