КМДА Київська міська державна адміністрація


11 січня 2019

Захворюваність на грип і ГРВІ за перший тиждень 2019 року продовжує зменшуватись

 За перший тиждень 2019 року на грип та ГРВІ в Україні захворіли 164 453 людини. Епідемічні пороги перевищені в Київській та Житомирській областях. Важливо вакцинуватись, щоб отримати захист від грипу і тяжких ускладнень. Це вже зробили понад 155 тисячі українців.

  • В Дарницькому районі м.Києва протягом першого тижня на грип та ГРВІ захворіли 1304 людини, із них 48,3% діти віком до 17 років. Порівняно з минулим тижнем рівень захворюваності зменшився у 3 рази. Всього було госпіталізовано 2 осіб. Одна людина (мешканець Дарницького району) померла від грипу. Всього по Україні зареєстровано 2 летальних випадки від грипу з початку 2019 року.

  • Досліджено 133 зразки матеріалів від пацієнтів із підозрою на грип, в 78 випадках визначено РНК вірусів грипу типу А.

  • З початку епідемічного сезону проти грипу в Дарницькому районі м.Києва вакциновано близько 5 тисяч осіб.

  • В цілому по Україні епідемії грипу немає.

 

Грип — це гостре респіраторне захворювання, спричинене вірусом. Він легко передається від людини до людини переважно через кашель, чхання або ж близький контакт. Будь-хто у будь-якому віці може захворіти на грип.

СИМПТОМИ ГРИПУ

  • висока температура, яка тримається мінімум п’ять днів;

  • лихоманка;

  • головний біль;

  • ломота у м’язах і суглобах;

  • загальна слабкість;

  • втрата апетиту, можливо, нудота;

  • кашель, що може тривати більше двох тижнів;

  • нежить.

Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів. Не займайтесь самолікування - звертайтеся до лікаря.

ЛІКУВАННЯ ГРИПУ

Щоб уникнути небезпечних наслідків, Міністерство охорони здоров’я України наполегливо рекомендує уникати надмірного призначення ліків та призначення бездоказових методів для лікування чи профілактики грипу та ГРВІ, особливо – у дітей. На сьогодні не доведено ефективність таких методів, як:

  • теплові процедури,

  • фітотерапія,

  • вітаміни,

  • інтерферони,

  • гомеопатичні препарати,

  • антибіотики для профілактики.

Ці методи не допомагають вилікувати грип, а таке лікування може призвести до тяжких укладнень.

ПРОФІЛАКТИКА ГРИПУ

Щорічне щеплення від грипу — це найкращий спосіб:

  • зменшити ризик захворіти на грип;

  • зменшити ризик серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті.

Цього року доступні дві вакцини проти грипу: вакцину «Ваксігрип Тетра» можна застосовувати для щеплення дітей віком від трьох років, а «Джісі Флю» — від шести місяців.

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень та відсутня у національному календарю щеплень, тому вакцину можуть закуповувати за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадян.

Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів.

В разі виявлення бажання вакцинуватися проти грипу, мешканці Дарницького району можуть звернутися до сімейного лікаря (лікаря-педіатра) для медичного огляду та вакцинації за власні кошти.

 

На початку року на кір захворіли уже понад 2 тисячі людей.

Захистити може лише вакцинація

 

З 28 грудня 2018 по 3 січня 2019 на кір в Україні захворіли вже 2 305 людей — 966 дорослих та 1 339 дітей, про що свідчать оперативні дані Центру громадського здоров’я МОЗ України. Зупинити поширення хвороби може лише вакцинація.

 

З початку 2019 року від ускладнень кору на Житомирщині померла дитина. У 2018 році на кір захворіли 54 481 людина (20 204 дорослих та 34 277 дітей) та 16 з них померли від наслідків цього захворювання. Серед померлих - ті, хто не мали щеплення взагалі або необхідної їх кількості. В Дарницькому районі м.Києва з початку 2019 року зареєстровано 63 випадки захворювання на кір, з них 31 дитина.

Вакцинація – єдиний надійний спосіб захисту від кору, навіть якщо у вашому регіоні зафіксовано спалах захворюваності.

Кір — надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях — до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. 9 з 10 невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до тяжких ускладнень — пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті.

Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору — вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

Найбільше хворіють на кір саме в тих областях, де рівень охоплення плановою вакцинацією найменший.

За результатами минулого року по Дарницькому району м.Києва показники охоплення вакцинацією дітей проти кору у віці 1 рік та 6 років становили 99,8% та 92,3% відповідно.

Міністерство охорони здоров’я України закликає батьків обов’язково вакцинувати дітей, дотримуючись термінів Календаря щеплень, і якомога скоріше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію. Вакцинуватись за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років, а також дорослі з груп ризику — військові, учасники ООС, студенти, освітяни і медики.

Імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців — усіх разом і кожного зокрема — залежить від рівня охоплення щепленнями у країні.

Якщо ви контактували з хворим на кір, убезпечити чи значно знизити ризик захворювання може вакцинація. Зверніться до свого лікаря — терапевта чи сімейного лікаря, щоб з’ясувати, чи маєте ви достатній захист від кору і чи вам треба зробити щеплення якнайшвидше.

На теперішній час, Центри первинної медико-санітарної допомоги Дарницького району м.Києва забезпечені вакциною для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи (КПК) в достатній кількості.

Звертаємо увагу батьків: якщо вашій дитині скоро виповниться 1 рік або 6 років, їй необхідно зробити щеплення відповідно до календаря. Якщо ж дитина пропустила першу чи другу дози вакцини КПК за графіком, або ви не пам’ятаєте, коли і які щеплення ви робили дитині, зверніться до медичного закладу, щоб якнайшвидше отримати безоплатне щеплення. Зробити безоплатне щеплення КПК та надолужити пропущені дози вакцини можна усім дітям до 18 років. Вакцинація формує специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання.

Віруси не знають кордонів. Однак навіть якщо кір завезено з іншої країни, то в середовищі, де рівень охоплення вакцинацією не нижчий за 98%, хвороба не буде поширюватися. Охоплення вакцинацією формує так званий колективний імунітет.

Варто пам’ятати, що вакцинація є законним правом кожного з нас на захист від кору — захворювання, яке може призвести до ускладнень або смерті. А ще вакцинація — це наш обов’язок: перед нашими дітьми, рідними, громадою і всіма людьми, що мешкають у нашій країні.

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.