КМДА Київська міська державна адміністрація


18 жовтня 2018

Державна служба зайнятості надає можливості для працевлаштування людей старшого віку

Державна служба зайнятості надає можливості для працевлаштування людей старшого віку

Державною службою зайнятості надається широкий спектр соціальних послуг усім категоріям громадян, які шукають роботу та бажають працювати. По допомогу в працевлаштуванні вони можуть звернутися до будь-якого центру зайнятості, зручного для їхнього відвідування.
Водночас відповідно до статті 14 Закону України «Про зайнятість населення» особи, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років, належать до категорій громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Для працевлаштування таких громадян підприємствам, установам та організаціям з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб встановлюється квота у розмірі 5 відсотків середньооблікової кількості штатних працівників за попередній календарний рік.
У звітності, яку роботодавець подає до служби зайнятості, він може повідомити центр зайнятості про бажання працевлаштувати людину, котрій до пенсії залишилося 10 і менше років.
Окрім того, законодавством передбачено стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць та працевлаштування на них безробітних громадян недостатньо конкурентоспроможних на ринку праці шляхом виплати компенсації роботодавцю в розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу.
Зокрема, роботодавцю, який працевлаштовує на новостворене робоче місце за направленням державної служби зайнятості громадян, які потребують додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню, строком на два роки, щомісячно упродовж року компенсуються фактичні витрати у розмірі єдиного внеску за відповідну особу за місяць, за який він сплачений. 
Протягом січня–вересня 2018 року було працевлаштовано 66,5 тис. осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років. Зокрема, з наданням компенсації роботодавцю працевлаштовано 2,2 тисячі таких осіб.
Найбільш актуальними вакансіями для осіб, яким залишилося 10 і менше років до настання пенсії за віком, є такі: медичні працівники (лікарі та медичні сестри), вихователі та вчителі, інженери з охорони праці, головні бухгалтери, електрики, електромеханіки, електромонтери, водії автотранспортних засобів, слюсарі, електрогазозварники, контролери-касири, кухарі, продавці, швачки, охоронники, прибиральники, двірники та підсобні робітники.
Якщо професія людини не є актуальною на ринку праці, то служба зайнятості надає можливість безробітному пройти професійну перепідготовку або підвищити свою кваліфікацію (пройти стажування на робочому місці, підвищити кваліфікаційний розряд тощо). Ті, хто мають бажання відкрити власну справу, здобувають також знання з організації підприємницької діяльності.
Окрім того, особи віком понад 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років, мають право на одноразове отримання ваучера на навчання. Цей документ дає людині право на перепідготовку, спеціалізацію та підвищення кваліфікації в навчальних закладах чи в роботодавця.
Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання і не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, визначеного законом на момент ухвалення рішення про його видачу (станом на 01 жовтня 2018 року – 18 410 грн). Оплата ваучерів здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в межах видатків, передбачених на цей вид діяльності в бюджеті Фонду на відповідний рік.
Протягом січня–вересня 2018 року ваучери отримали 852 особи віком понад 45 років. Найбільше ваучерів було видано за спеціальностями: медсестринство, менеджмент, соціальна робота, а також за професіями: тракторист-машиніст с/г виробництва, кухар, електрогазозварник та швачка.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.