КМДА Київська міська державна адміністрація


3 серпня 2018

У Дарниці розвиватимуть інноваційні формати залучення громадськості до вирішення питань місцевого значення

У Дарниці розвиватимуть інноваційні формати залучення громадськості до вирішення питань місцевого значення

Сьогодні в актовій залі Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації відбулося публічне громадське обговорення проектів авторів Громадського бюджету (бюджету участі), проекти яких допущені до голосування для реалізації у 2019 році. 

«Запорукою перемоги проекту є, передовсім, організація голосування. Перемагає той проект, за який віддається найбільше голосів. На нього місто й виділяє кошти із бюджету. У жителів Дарницького району є час подумати, зорганізуватися та працювати у команді, підтримавши найкорисніші та найцікавіші для району проекти», ‒ наголосив присутнім виконувач обов’язків голови П.ЗАХАРЧЕНКО.

Активісти та експерти з громадського бюджету Н.СУСЛОВА та В.КОШЕЛЬ розповіли присутнім про впровадження бюджету участі, про інструменти електронної демократії – е-звернення, е-петиції, е-обговорення та наголосила на необхідності залучення громадськості до взаємодії з владою у вирішенні нагальних проблем району.

«Дарницька районна державна адміністрація міста Києва завжди відкрита до співпраці та готова до діалогу з громадськістю. Це і є та стежка до ефективного впровадження наших з вами проектів», - зазначила Н.СУСЛОВА.

Переможці першого та другого Громадського бюджету участі поділились з присутніми своїм досвідом з втілення проектів в життя. А начальник фінансового управління Дарницької РДА Комишник Лариса Степанівна доповіла про освоєння коштів, виділених на впровадження 10 проектів-переможців від Дарницького району у 2018 році.

На зустрічі були також присутні депутати Київської міської ради: Л.ДЕГТЯРЬОВА, Ю.ЯРМОЛЕНКО та Ю.СУЛИГА, які активно долучилися до обговорення.

«Сьогоднішня зустріч є майданчиком для неформальних комунікацій. Такі форуми потрібно проводити регулярно, хоча би раз на квартал, і запрошувати на них директорів департаментів, вводити більше інтерактиву. Завдяки таким форумам представники громадських організацій можуть знайомитися, обмінюватися досвідом, надихати, об’єднуватися, а ще ‒ отримувати зворотній зв’язок щодо питань, які найбільше хвилюють громадськість», - зазначила Л.ДЕГТЯРЬОВА.

«Якщо маєш хороший проект, то треба доводити, що він такий, виборювати право на реалізацію ідеї, залучати мешканців активно голосувати за проекти, що їх стосуються», - агітувала бути активними мешканців Дарницького району під час голосування Ю.ЯРМОЛЕНКО.

На реалізацію авторських проектів із міського бюджету цього року виділяється 150 млн грн. Будь-хто міг подати свій проект. Минулого року кияни подали проектів на 2 млрд. гривень. Серед них багато пропозицій провести поточні ремонти, побудувати освітлення, пішохідні переходи.

Цього року у Громадському бюджеті ‒ 3 запроваджуються ряд нововведень, а саме скасовується поділ на «малі» та «великі» проекти та встановлено обов’язковий резерв у кошторисі у розмірі 20%. Мінімальна вартість ініціативи, згідно з новими параметрами, становить 50 тисяч гривень. Максимальна – 3 мільйони. Також в залежності від вартості проекту буде визначатися і кількість голосів.

Голосування за проекти Громадського бюджету міста Києва розпочнеться з 24-го серпня і буде тривати до 15 вересня на сайті www.gb.kyivcity.gov.ua.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.