КМДА Київська міська державна адміністрація


21 березня 2018

Особливості проведення призову громадян України на строкову військову службу навесні 2018 року в Дарницькому районі міста Києва

Особливості проведення призову громадян України на строкову військову службу навесні 2018 року в Дарницькому районі міста Києва

З початком березня у Дарницькому районі столиці стартувала весняна призовна кампанія.

19 березня 2018 року у Дарницькій районній в місті Києві державній адміністрації відбулася нарада з посадовими особами, відповідальними за організацію та проведення призову громадян України на строкову військову службу навесні 2018 року в Дарницькому районі міста Києва на виконання Указу Президента України від 15 лютого 2018 року № 33/2018 “Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2018 році”.

У нараді взяли участь: військовий комісар Дарницького районного у місті Києві військового комісаріату - В.ЧЕКАЛЕНКО; заступник керівника Київської прокуратури № 2 - О.СУББОТІН; начальник відділу превенції Дарницького управління поліції ГУ НП у місті Києві – В.ЛИСЮК; представники Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації на чолі із заступником голови – П.ЗАХАРЧЕНКО; начальники ЖЕДів, ОСББ та ОСНів.

У своєму виступі військовий комісар одразу заспокоїв мешканців Дарницького району, зауваживши, що призову підлягають виключно чоловіки призивного віку 1990 – 1997 року народження. Водночас, жодний з них не потрапить до зони АТО.

За докладнішою інформацією по нашому Дарницькому району ми звернулися до військового комісара Віталія Чекаленка. Той у свою чергу зізнався, що дані про кількість призовників по району оприлюднити не може, бо ця інформація на даний час є закритою.

– Віталію Вікторовичу, роз’ясніть, хто підпадає під весняний призов?

– Призову підлягають громадяни України віком від 20 до 27 років. Хочу роз'яснити: якщо чоловіку більше 27 років, призову на строкову військову службу він не підлягає.  Проте, якщо стан здоров’я дозволяє служити, то при бажанні він може йти на службу в Збройні Сили України за контрактом.

 

– Хто має право на відстрочку від призову на строкову службу?

– Цьому питанню приділена стаття 17 закону «Про військовий обов'язок і військову службу». Вона містить перелік пунктів, якими чітко прописано, хто має право на відстрочку від призову. Насамперед – це особи, які здобувають першу вищу освіту; у кого вагітна дружина, троє і більше дітей або дитина віком до трьох років; ті, що працюють у медичних закладах та закладах освіти з повним навантаженням за спеціальністю згідно з дипломом, та опікуни.

– Де наші призовники проходять службу і який тепер її термін?

– Наші призовники служать у частинах ЗСУ протягом 18 місяців. Ті з них, що на період служби мають повну вищу освіту, служать 12 місяців.

– Яка ймовірність, що призовники під час служби потраплять в зону АТО?

– Нульова. Тому що в зону АТО призовники не направляються. Туди в принципі можуть потрапити ті, хто має достатній рівень військової підготовки. А призовники лише вчаться і такого достатнього рівня не мають. Через це їх туди ніхто не направляє. А вже потім за власним бажанням можна продовжити навчання за контрактом, аби вдосконалити свої військові навички, і лише після цього можна потрапити на службу в зону АТО.

– Який стан матеріально-технічної забезпеченості призовників?

– Строкова служба повністю забезпечується одягом, харчуванням і житлом згідно зі статутними стандартами.

– А як прокоментуєте факт дідівщини серед юнаків, які проходять строкову службу у військових частинах?

– Дідівщини у нас немає з тієї простої причини, що немає «дідів». Є програма навчання і програма підготовки до первинної військової спеціальності. Воїни ходять у наряди, забезпечують внутрішню життєдіяльність своїх частин та виконують завдання командирів. Байдики бити ніколи –  всі зайняті справою.

– Що можете побажати призовникам та їхнім родичам?

– У першу чергу хочу звернутися до мам наших призовників. Ви не повинні боятися, що ваші діти йдуть служити в ЗСУ. По-перше, ви виростили справжніх чоловіків, які не «косять» від служби, а йдуть служити, вчитися захищати нашу Батьківщину й виконувати свій військовий обов’язок, прописаний у Конституції України. Ми маємо ними пишатися. А стосовно материнського побоювання запевню: на строковій службі юнаки служать на мирній території України. У зоні АТО працюють лише підготовлені підрозділи ЗСУ. А строковикам вистачає роботи в тилу. Це – здобуття первинної військової спеціальності залежно від того, куди строковик потрапить. Нинішня перша відправка строковиків відбуватиметься у високомобільні десантні війська. І не боятися, що сини там служитимуть. Вони гартуватимуть в собі мужній характер і стануть справжніми нашими захисниками.

 

Дарницький районний у м. Києві військовий комісаріат

566-50-93

вул. Бориспільська, 26а

Прийом громадян

ВІВТОРОК - з 09:00-до 13:00

ЧЕТВЕР - з 09:00-до 13:00



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.