Головна  →  Новини  →  15 лютого 2018

15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Щороку 15 лютого відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Сьогодні вшанували пам’ять загиблих воїнів-інтернаціоналістів та провели мітинг і в Дарницькому районі міста Києва. В парку імені воїнів-інтерналіоналістів біля БРДМ-2 (бойова розвідувально-дозорна машина-2) зібралися ті, хто має бойовий або ж миротворчий досвід у міжнародних конфліктах, керівництво району, мешканці та гості міста.

Зі словами вдячності до всіх присутніх звернулись: заступник голови Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації П.ЗАХАРЧЕНКО та голова «Ради Ветеранів воєнних конфліктів Дарницького району» В.БОЙЦОВ.

По закінченні мітингу настоятель Свято-Ольгинської парафії отець Всеволод відслужив молебен за загиблими під час виконання службового обов’язку.

Війна в Афганістані

Війна в Афганістані (повномасштабна збройна агресія Радянського Союзу проти суверенної держави Демократична Республіка Афганістан) розпочалась у грудні 1979 році нападом спецпідрозділів КДБ СРСР на президентський палац у Кабулі і вбивством президента країни Хафізулли Аміна і його оточення та введенням у країну “обмеженого контингенту” Радянської Армії. Війна за офіційними радянськими даними тривала до виводу основної маси радянських військ 15 лютого 1989 року. У результаті цієї війни загинуло (за міжнародними даними, прийнятими також і СРСР) близько 1,5 млн. або 10% із числа тодішнього населення Афганістану. Радянські втрати, за офіційними даними СРСР, становили близько 15 тисяч військовослужбовців.

Через горнило радянсько-афганської війни пройшло більше 160 000 українців. З них 2378 загинули, у тому числі 60 вважаються зниклими безвісти або тими, що потрапили в полон. Поранення отримали більше 8 000 українців, з них 4 687 повернулися додому інвалідами. Із 72 осіб, удостоєних за роки “афганської” війни звання Герой Радянського Союзу, є 11 українців.

Перейти до спискуВерсiя для друку