Головна  →  Новини  →  13 грудня 2017

14 грудня у Дарницькому районі вшанують учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

14 грудня у Дарницькому районі вшанують учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Так, 14 грудня о 11:00 відбудеться мітинг з покладання квітів до Пам’ятного знаку «Жертвам ядерних катастроф» (вул. Вербицького, 11) та поминальний молебень в пам'ять жертв Чорнобильської катастрофи.

Чорнобиль не має минулого часу. Хай ніколи не повториться жах чорнобильської катастрофи, а пам'ять про ті події навчить нас цінувати мир, спокій і процвітання.

Довідково

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Внаслідок катастрофи прямого радіаційного ураження зазнала дванадцята частина території України, де постраждали 3,2 млн осіб, серед яких понад 1 млн. – це діти. Небезпечний рівень радіоактивного забруднення спостерігається на площі понад 50 тис. квадратних метрів. Евакуйовані 76 населених пунктів із кількістю мешканців 116 тис. осіб.

30 листопада 1986 року було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня 1986 року в газеті «Правда» надруковано повідомлення про те, що держкомісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд.

У 1994 році громадські організації чорнобильців України звернулися з листом до керівників держави, у якому запропонували заснувати день відзначення учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи. Тоді офіційне рішення не було прийнято, але ліквідатори самостійно почали відзначати цю дату. Відзначення було офіційно дозволено, від різних силових структур виділялася почесна варта, покладалися вінки від керівників держави, іноземних посольств і громадських організацій, але було відсутнє визнання цього дня на державному рівні.

Із метою належного вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС Президентом України був підписаний Указ № 945/2006 від 10 листопада 2006 року «Про День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС». 14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Перейти до спискуВерсiя для друку