КМДА Київська міська державна адміністрація


24 листопада 2017

Дарничани вшанують пам’ять жертв геноциду українського народу. 25 листопада відбудеться традиційна громадська акція «Засвіти свічку»

Дарничани вшанують пам’ять жертв геноциду українського народу. 25 листопада відбудеться традиційна громадська акція «Засвіти свічку»

Голод – це найстрашніше лихо, що може бути.

Мало знайдеться в історії не тільки України, а й світу таких трагедій, як голодомор 1932-1933 років. Він став національною катастрофою. За один рік загинула п’ята частина сільського населення України. Штучний голод, за різними оцінками, забрав від семи до десяти мільйонів життів людей різних національностей, але переважно українців. Люди вмирали цілими селами. В кожній сільській українській хаті після обшуків не залишалось й зернинки, а треба було дожити до нового вражаю. Голод охопив усю Україну.

З метою вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні, у зв’язку з 85-ми роковинами цієї трагедії, донесення до світової спільноти інформації про Голодомор 32-33 років – геноцид Українського народу, вчинений комуністичним тоталітарним режимом, а також відповідно до Указу Президента України, у Києві та Дарницькому районі зокрема протягом 2017-2018 років відбудеться низка заходів до цієї скорботної дати.

На площах та вулицях, у закладах культури та розважальних закладах району буде обмежено проведення розважальних заходів. У храмах та церквах Дарницького району буде проведено панахиди за жертвами голодоморів. Мешканці та громадськість Дарницького району візьмуть участь у жалобних заходах на Михайлівській площі, а також на території Національного музею «Меморіал жертв голодомору» у м. Києві о 14-00.

 ЗАХОДИ  НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ  ДАРНИЦЬКОГО РАЙОНУ

З метою вшанування пам’яті жертв голодоморів і 85-ми роковинами Голодомору 1932- 1933 років в Україні у навчальних закладах району протягом 2017-2018 навчального року передбачено наступні заходи:

- бесіди «Вклонімося хлібу – він святий»;

- уроки пам’яті «Колосок пам’яті»;

- уроки-диспути з використанням відеоматеріалів з тематики Голодомору в Україні;

- випуски тематичних газет, стіннівок;

- тематичні експозиції “Уроки історії: Голодомор 1932 – 1933 років”, куточки «Колосок пам’яті» на базі шкільних бібліотек;

- екскурсії до Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні». Навчальними закладами проводиться робота щодо залучення старшокласників до пошукової роботи та написання науково-дослідницьких робіт Малої академії наук з теми голодоморів в Україні.

ЗАХОДИ БІБЛІОТЕК ДАРНИЦЬКОГО РАЙОНУ

В планах бібліотек Централізованої бібліотечної системи Дарницького району міста Києва на листопад 2017 року заплановані наступні заходи

ЗАГАЛЬНОНАЦІОНАЛЬНА АКЦІЯ «ЗАПАЛИ СВІЧКУ»

Традиційно відбудеться громадська акція «Засвіти свічку». О 16:00 пам’ять жертв геноциду українського народу вшанують хвилиною мовчання. У цей час кожен охочий може долучитися до вшанування загиблих співвітчизників та встановити свічку на власному підвіконні.

ПРИСПУЩЕНІ ПРАПОРИ

Окрім того, 25 листопада буде приспущення Державного Прапора України із чорними стрічками на будівлях і спорудах органів державної влади, державних підприємств, установ і організацій, житлових будинках Дарницького району міста Києва.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.