Головна  →  Новини  →  12 липня 2017

Засідання Київської міської координаційної ради з питань запобігання насильству в сім’ї, гендерної рівності та протидії торгівлі людьми

Засідання Київської міської координаційної ради з питань запобігання насильству в сім’ї, гендерної рівності та протидії торгівлі людьми

11 липня у Дарницькій районній в місті Києві державної адміністрації відбулось виїзне засідання Київської міської координаційної ради з питань запобігання насильству в сім’ї, гендерної рівності та протидії торгівлі людьми.

Головна мета діяльності ради – розгляд питань, які потребують міжгалузевої узгодженої співпраці щодо запобігання насильству в сім’ї, гендерної рівності та  протидії торгівлі людьми в місті Києві, налагодження співробітництва органів виконавчої влади, підприємств, установ, відповідних міжнародних та громадських організацій у даних напрямках діяльності. Основне питання, яке розглядалось «Виконання повноважень Дарницькою районною в місті Києві державною адміністрацією щодо попередження насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та дотримання рівних прав та можливостей жінок та чоловіків» про що доповідала Мельниченко Марина Василівна - начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації. В своєму виступі вона наголосила, що повноваження щодо реалізації державної політики з попередження насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та дотримання рівних прав та можливостей жінок та чоловіків в Дарницькому районі міста Києва покладено на Управління у справах сім’ї, молоді та спорту, яке відповідно до вимог законодавства виконує функцію уповноваженого структурного підрозділу та зазначила, що в Дарницькому районі, зважаючи на ряд соціально-економічних, демографічних факторів та особливості географічного розташування, існують істотні передумови щодо розвитку негативних тенденцій, які сприяють виникненню складних життєвих обставин в сім’ях району, та як наслідок збільшення випадків домашнього насильства та ризику потрапляння окремих громадян до категорії жертв торгівлі людьми.

         Дарницький район являється так званим «спальним» районом, населення якого станом на 1 січня 2017 року становить 368 035 осіб та, зважаючи на відносно невисоку ціну оренди житла, наявність залізничного вокзалу та траси Київ-Харків, в районі проживає значна кількість незареєстрованих мешканців, що прибули з інших регіонів країни; також в районі проживає значна кількість мігрантів з інших держав в пошуках заробітку. Також Дарницький район прийняв близько 27 тисяч внутрішньо переміщених осіб з Криму та зони проведення антитерористичної операції. Зважаючи на ситуацію, яка склалась, питання роботи з сім’ями, які опинились в складних життєвих обставинах, в тому числі з питань попередження насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми входять в розряд пріоритетних. Також доповідач в своєму виступі детально проаналізувала основні досягнення та проблемні питання щодо попередження насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та дотримання рівних прав та можливостей жінок та чоловіків.

Не менш важливим та актуальним прозвучав виступ Олени Девіс радника з гендерних питань представника проектного офісу Міністерства внутрішніх справ, її виступ був присвячений втіленню нових форм та методів роботи по реагуванню фактів вчинення насильства в сім’ї в територіальних органаз Націлнальної поліції. Зокрема позитивний досвід співпраці Дарницького УП ГУНП в м. Києві та Дарницької РДА зазначеного питання. Також доповідач наголосила що забезпечення конституційного права людини на життя і здоров’я, на вільний особистий розвиток безпосередньо пов’язане із протидією насильницьким вчинкам і, зокрема, насильству у сім’ї. Ця проблема потребує для свого вирішення об’єднання зусиль державних структурних, правоохоронних органів, громадських організацій та експертів. Реформування органів Національної поліції України та перерозподіл функцій всередині департаментів та управлінь стосовно виявлення, документування та пере направлення випадків насильства в сім’ї потребують втілення нових форм і методів роботи по реагуванню на факти вчинення насильства в сім’ї. Такий підхід має активізувати спільні зусилля заради об’єднуючої мети: створити в місті Києві соціальний простір, вільний від насильства.

Перейти до спискуВерсiя для друку