Головна  →  Оголошення  →  5 жовтня 2015

Дарницький районний суд м. Києва шукає кандидатів у присяжні

Законом України «Про судоустрій і статус суддів» Київську міську раду наділено повноваженнями затверджувати списки народних засідателів та присяжних для районних судів міста Києва.

Відповідно ч. І ст. 59 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» до списку народних засідателів у кількості, зазначеній у поданні голови суду, включаються громадяни, які постійно проживають на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду, відповідають вимогам статті 61 цього Закону і дали згоду бути народними засідателями. Стаття 60. Список присяжних. Для затвердження списку присяжних територіальне управління Державної судової адміністрації України звертається з поданням до відповідної місцевої ради, що формує і затверджує у кількості, зазначеній у поданні, список громадян, які постійно проживають на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду, відповідають вимогам статті 61 зазначеного Закону України і дали згоду бути присяжними (ч. 1 ст. 60 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Раніше одні і ті ж самі особи могли входити до списку і присяжних, і народних засідателів. Але 28.03.2015 набрав чинності Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд», яким Закон України «Про судоустрій і статус суддів» викладений в новій редакції, а саме: до статті 61 додана частина 4, якою визначено, що «особа, включена до списку народних засідателів, не може залучатися до розгляду справи як присяжний. Особа, включена до списку присяжних, не може залучатися до розгляду справи як народний засідатель».

До постійної комісії постійно надходять листи районних судів міста Києва щодо необхідності збільшення кількості народних засідателів, Територіального управління Державної судової адміністрації України в місті Києві - щоо збільшення кількості присяжних.

На сьогодні існує нагальна необхідність належного розгляду районними судами міста Києва резонансних кримінальних справ, цивільних справ та важливістю дотримання процесуальних вимог чинного законодавства. Проте є велика проблема з набором вищезазначений осіб, адже така інформація не доводиться до відома широкого кола киян.

Відповідно до  рішення Київської міської ради від 02.10.2013 № 31/9619 «Про Положення про порядок формування та затвердження списку присяжних та народних засідателів районних судів міста Києва», Дарницький районний суд м. Києва шукає 30 кандидатів у присяжні.

Заява про включення до списку присяжних Дарницького районного суду міста Києва подається. 

Заява

                                                                                                     Примітка

Відповідно до ст. 59 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» присяжним може бути громадянин України, який досяг тридцятирічного віку і постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду.

Не підлягають включенню до списків народних засідателів та списків присяжних громадяни:

1) визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними;

2) які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків народного засідателя, присяжного;

3) які мають не зняту чи не погашену судимість;

4) народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники органів внутрішніх справ та інших правоохоронних органів, військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, адвокати, нотаріуси;

5) громадяни, які досягли шістдесяти п’яти років;

6) особи, які не володіють державною мовою. 

Перейти до спискуВерсiя для друку