Головна  →  Податкова  →  19 грудня 2014

Який документ надає особа, яка забезпечує себе роботою самостійно – займається незалежною професійною діяльністю, у разі надання послуг за цивільно – правовими договорами іншому СГ з метою уникнення подвійного нарахування ЄВ?

Базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄВ) для підприємств, установ та організації, інших ЮО, утворених відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання відповідно до п. 1 частини першої ст. 7 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та суму винагороди ФО за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Відповідно до п. 2 ст. 7 Закону № 2464 особи, які забезпечують себе роботою самостійно – займаються незалежною професійною діяльністю, та отримують дохід безпосередньо від цієї діяльності, за умови, що такі особи не є найманими працівниками чи підприємцями, сплачують ЄВ з сум доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи ФО. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Згідно з п. 178.5 ст. 178 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами і доповненнями (далі - ПКУ) під час виплати суб’єктами господарювання – податковими агентами, ФО, які провадять незалежну професійну діяльність, доходів, безпосередньо пов’язаних з такою діяльністю, податок на доходи у джерела виплати не утримується в разі надання такою ФО копії довідки про взяття її на податковий облік як фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність. 

Остаточний розрахунок податку на доходи ФО за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в податковій декларації (п. 178.7 ст. 178 ПКУ).

Враховуючи зазначене вище, якщо суб’єкт господарювання виплачує особі, яка забезпечує себе роботою самостійно – займається незалежною професійною діяльністю, дохід, безпосередньо пов’язаний з такою діяльністю, ЄВ підприємством на зазначені виплати не нараховується в разі надання такою ФО копії повідомлення про взяття її на облік в контролюючих органах як ФО, яка провадить незалежну професійну діяльність.

 

 ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві

 

Перейти до спискуВерсiя для друку